Naravni osvežilci prostora

Napisal/a: Valentina Vovk, 24. December, 2015

Fotografija, vir: The Yummy life

V zimskem letnem času se še posebno veliko zadržujemo doma, zato je poraba različnih dekorativnih ali še bolje dišečih svečk toliko večja kot v drugih letnih časih. Vsi imamo radi prijetno dišeč dom, vendar imamo nekateri smolo, da preprosto ne prenesemo različnih sintetičnih vonjav. Sintetična eterična olja in dišeče svečke, odišavljene z njimi imajo običajno zelo močan vonj, ki marsikomu povzroča tudi glavobol.

Tudi za to zagato obstaja naravna, poceni in preprosta rešitev. Vse kar morate storiti je, da izberete svoje sestavine, jim dodate dišeče začimbe po izbiri in vse skupaj z vodo pristavite na štedilnik. Vroča para, ki se bo iz kuhinje širila tudi po drugih prostorih vašega doma, bo nežno odišavila zrak.

Tukaj vam bomo predstavili pet različnih kombinacij oziroma vonjev, ki vam lahko služijo tudi zgolj kot inspiracija. Naredite si svoje mešanice oziroma uporabite, kar imate slučajno doma ali na vrtu. Improvizirajte in predvsem se zabavajte.

Sestavine s katerimi lahko osvežite svoj dom:

Pet receptur za dišečo mešanico:

Predstavljamo pet različnih mešanic, ki jih lahko preizkusite takoj ali pa jih uporabite le kot osnovo za lastno kombinacijo vonjav. Zavedamo se, da ima vsak nos svoje “muhe”, zato kar pogumno poiskušajte, dokler vaš nos ne bo popolnoma zadovoljen. Idejo za pripravo dišečih zvarkov sem našla na tem blogu. Mešanice vonjav sem preimenovala kar po svoje, sama pa sem preiskusila prve štiri vonje. Najbolj me je očarala Osvežilna limona.

Fotografija, vir: The Yummy lifeOsnovna procedura:

Vse sestavine zmešate v kozici (če jo takoj pristavite na štedilnik) ali pa v steklenem kozarcu in zalijete z vodo. Ko kuhate pazite, da je v kozici vedno dovolj vode, sicer bo v vašem domu “dišalo” po zažganem. Če imate v hiši ali stanovanju več etaž in bi želeli odišaviti določen prostor, lahko uporabite tudi električni grelec za dišeče sveče. Kozarce z dišečo mešanico lahko pripravite tudi na zalogo, shranite jih v hladilniku ali celo v zamrzovalniku.

Fotografija, vir: The Yummy life

1. Pomarančna bombica: Pomaranče, cimet, nageljnove žbice ( po želji lahko dodate tudi piment in janeževo zvezdo). Ta mešanica ima močan “vesel” vonj, ki se bo ob vretju širil po vašem domu. Pomembno je pripomniti tudi to, da mešanico lahko uporabite večkrat.


Fotografija, vir: The Yummy life

2. Osvežilna limona: Limona, rožmarin in vanilija pričarajo svež in aromatičen vonj.

Fotografija, vir: The Yummy life

3. Metalimeta: Limeta, timijan, izvleček mete in vanilije. To je mešanica, ki odaja prijeten in svež vonj. Ekstrakt mete še dodatno poudari vonj, lahko pa ga tudi izpustite, če vam ni všeč.


Fotografija, vir.:The Yummy life

4. Orient: Pomaranča, ingver ( celi ali v prahu) in mandljev ekstrakt ustvarijo sladko dišečo mešanico.

Fotografija, vir: The Yummy life

  1. Severni gozd: Borove in cedrove vejice ( ali katere druge dišeče zimzelene veje), lovorov list in muškatni orešček vam bodo dom odišavili z vonjem po iglavcih. Če uporabite cel muškat, ga malo podrgnite s strgalom, da bo hitreje sprostil aromo.

Objavljeno v: DIY, naredi sam.

Podobni zapiski:

Kaj pa vi mislite?

blog comments powered by Disqus

Drugi zapisi …