Polni praznični dnevi

Napisal/a: Urška Masten, 23. December, 2013

Da so prazniki pred vrati, so nas trgovci opozarjali že od novembra. Nam gre takšna praznična nakupovalna mrzlica vsako leto bolj na živce, trgovci pa vsako leto začnejajo prej … Kar tekmujejo, kdo bo prvi voščil za konec leta pa čeprav že novembra. Trgovin se sicer, kolikor se da, izogibamo skozi vse leto, v teh dneh pa delamo še večje ovinke mimo nakupovalnih središč, ki včasih delujejo kot pristajalne steze za nlp-je z nešteto utripajočimi lučkami. Prazniki morajo biti kičasti … Ali res? Tega so nas naučili zato, da vsako leto kupimo kroglice drugih barv, nove kilometre led lučk za okrasitev hiš itd. Skomercializiranost praznikov se nam zdi prav zares prazna … . Seveda pa to ne pomeni, da nam prazniki sami po sebi niso všeč. Daleč od tega …

Foto: celovito.si

Radi imamo praznične dni, vendar so za nas ti dnevi polni vsega drugega, kot pa tekanja po trgovinah za darili. Pečemo piškote, izdelujemo voščilnice, kuhamo marmelado, zavijamo darilca, se včasih pregrešimo in skuhamo vročo čokolado, uživamo v skupnih trenutkih, se pogovarjamo in še in še … Seveda okrasimo tudi drevesce. Ponavadi kakšno manj običajno, kar je v zadnjih letih postalo prav popularno. Super se nam zdi tudi ideja o izposoji pravega drevesca (zeleno-drevo.si) ali pa lep slovenski izdelek, kot je xmas3. Ah, radi bi vam položili na srce, da ne kupujete plastičnih smrekic, vendar bi se ugriznili v jezik … Kaj naj naredimo, ko pa ena miniaturna plastična smrekica stoji v naši otroški sobi. Darilo babice … Saj razumete, kaj ne? :)

Radi seveda tudi obdarujemo. Darila najraje izdelamo / skuhamo / spečemo kar sami in nam se zdijo takšna darila pravi majhni zakladi. In če takšno darilo prejmemo tudi sami, smo seveda zelo zelo veseli in to cenimo bolj kot velike in drage škatle. Posebna zgodba so pri tem otroci …

Foto: celovito.si

Najini punci sta še majhni in seveda ne razumeta vsega tako kot mi odrasli. V otroških očeh je darilo igrača, ki si jo tako zelo želijo (ker jo ima najboljša prijateljica) in nima smisla, da izgubljam besede, da ima danes večina otrok preveč igrač. Po drugi strani, kako naj bo drugače … Današnji svet se vrti okoli potrošništva in otrok ne moreš obvarovati pred tem. Starši v dobri veri, da bodo otroku izpolnili njihove sanje, kupijo vse mogoče igrače in potem te samevajo na kupu z ostalimi igračami. Pri tem nas najbolj boli to, da so nekje drugje otroci, ki komaj preživijo, kaj šele da bi imeli kupe igrač … Žal ne ne moremo pomagati vsem, lahko pa prispevamo vsaj nekaj.

Prazniki so torej tu … Uživali bomo z družino, prijatelji, srčnimi ljudmi in vse skupaj nadgradili še s kakšnim dobrim kosilom in domačimi prazničnimi dobrotami. In konec leta bomo polni (tako trebuščki kot spomini) vsega dobrega, da bo dober začetek novega leta s takšno popotnico prav preprost. No, vsaj v teoriji :)

Želimo vam, da čez praznike napolnite svoje baterije tudi vi! In to s tistim, kar vam daje največ moči …

Morda tudi vi razmišljate o prenovi?

Bi radi celovito prenovili hišo ali stanovanje ampak ne veste kako?

Podobni zapiski:

Kaj pa vi mislite?

blog comments powered by Disqus

Drugi zapisi …