Svetujemo: Kaj storiti s preveč prostora?

>Svetujemo: Kaj storiti s preveč prostora?

Brigita nas je prosila za nasvet pri preureditvi 80 m2 velikega dnevnega prostora v hiši. Že nekaj časa razmišljajo, kam prestaviti sedežno garnituro, vendar prave pozicije še niso našli. Prav tako niso našli rešitve, kako velik prostor primerno zapolniti, da ne bo izgledal prevelik. Sedaj so to reševali (recimo temu) stilsko – s stebrički, z marelično barvo, vzorčasto sedežno garnituro … Khm, khm, resnično potrebujejo pomoč 🙂

Bodo stebrički rešili prostor?

Bodo stebrički rešili prostor?

Včasih je velik prostor težje zapolniti kot majhnega. Vsekakor pa je to še težje, če vanj postavljamo posamezne kose, brez premisleka o funkcionalnosti posameznih kosov in celotnega prostora.

Premajhna TV omarica ali prevelik TV?

Premajhna TV omarica ali prevelik TV?

Naša prva misel ob ogledu slik trenutnega stanja je bila: “Prostor mora zadihati!”. Kar malo nas je dušilo ob pogledu na vse rjavo-oranžne odtenke pohištva, sten, zaves, vrat, tal itd. Prostor je res velik, ampak deluje utesnjeno v katerokoli smer pogledaš. kuhinja je stisnjena za vogal, sedežna je v kotu velikega prostora (in na tv, smo prepričani, se z nje ne vidi) … Skratka, v prostor je potrebno vnesti svežino, predvsem pa ga je potrebno funkcionalno urediti.

Trenutna potrata prostora

Trenutna potrata prostora

Predlagana rešitev

Predlagamo, da se prostor za začetek izprazni. Ostala bosta verjetno zidani kamin in steber sredi prostora, vse ostalo gre ven. V prazen prostor pa nato vnesemo nov svež ambient. V dnevni sobi naj se sedežna garnitura postavi na sredino prostora. Takšna postavitev omogoča orientacijo sedišč v različnih smereh, kar je v tem prostoru vsekakor potrebno. Televizija se tako lahko prestavi k stebru v sredini prostora, kar bo delovalo tudi kot ločnica med jedilnico in dnevno sobo in bo zmanjšalo prostor, kar je Brigitina želja. V novi postavitvi dnevne sobe sta sedežna garnitura in televizija tudi primerno oddaljeni, kar bo gledanje priljubljenih vsebin naredilo še bolj prijetno.

Naša rešitev in zapolnitev prostora

Naša rešitev in zapolnitev prostora

Za ureditev kamina predlagamo, da se ob stenah naredita nizki omarici s klopjo, nad katerima so lahko na stenah slike ali pa npr. police za knjige in spominke. Pri izvedbi takšnih omaric / klopi je potrebno paziti na izvedbo detajlov na stiku s kaminom. V omarici se bosta skrajno leva in desna spodnja zaokrožitev kamina lahko skrili, sedalna ploskev klopi pa naj sede na obstoječo črno kamnito površino.

Ureditev dnevnega prostora še zdaleč ni tako enostavna, kot se lahko zdi na prvi pogled, saj takšen prostor v resnici združuje tri različne prostore (dnevno sobo, jedilnico in kuhinjo). Prostor pa mora biti hkrati funkcionalen, domač in lep.

Na drugem delu dnevnega prostora – kuhinji in jedilnici predlagamo popolno reorganizacijo kuhinje. Ob steno, ki meji na shrambo, bi postavili visok niz omar s hladilnikom, pečicami, kavomatom oziroma drugimi električnimi napravami. Kuhinjski pult – otok pa bi umestili na sredino preostalega prostora med jedilnico in shrambo, s čimer bi pridobili res ogromno delovno površino s pomivalnim koritom in kuhalno ploščo.

Jedilnica ostane na istem mestu, predlagamo izbor velike pravokotne mize čistih linij za 8-10 ljudi.

Nekaj primerov za navdih

Nekaj primerov za navdih

Ne vemo natančno, kako temeljito prenovo je imela Brigita v mislih. Če se bodo odločili tudi za menjavo talne keramike, svetujemo izbor oljenega parketa s širšimi deskami. Če bodo pa zamenjali še kamin, lahko prostor dobi v celoti novo – svežo, sodobno podobo.

Ureditev dnevnega prostora še zdaleč ni tako enostavna, kot se lahko zdi na prvi pogled, saj takšen prostor v resnici združuje tri različne prostore (dnevno sobo, jedilnico in kuhinjo). Prostor pa mora biti hkrati funkcionalen, domač in lep. V dnevnem prostoru preživimo največ (budnega) časa doma, zato mora prostor ustrezati tako uporabnim kot tudi estetskim zahtevam. Nenazadnje smo vsi radi urejeni, saj se tako bolje počutimo in smo bolj samozavestni. In to še toliko bolj, če smo v urejenem prostoru.

By | 2017-12-27T14:39:20+00:00 oktober 15th, 2014|nasveti|