Danes smo tako kot vsako leto obiskali edini pravi sejem pohištva pri nas – sejem Ambient. Najprej nas je presenetil (nenavadno) lep in prostoren nov vhodni prostor (bivši paviljon Jurček) … Ne, to ne bo opis, kaj vse smo letos na sejmu videli zanimivega, temveč bomo spregovorili o nečem drugem, bolj zaskrbljujočem.

Leta 2011 je bila cena vstopnice 7 €, leta 2012 že 8,5 €, letos pa že neverjetnih 9 €! In to kljub temu, da boste za svoj denar videli precej manj.

Že zadnjih nekaj let je bilo vseskozi opaziti manj razstavljavcev. Razumljivo glede na situacijo, v kateri smo se znašli. A to, kar nas je čakalo letos, je pa že skoraj grozljivo: opaziti je bilo namreč ogromno praznega prostora. Ali gre to pripisati bolj prostorni postavitvi ali manjšemu zanimanju razstavljavcev? Res je, da podjetja v teh časih varčujejo, a vseeno vedo, da je sejem odlična priložnost za stik s potencialnimi kupci. Ko sem se pogovarjal z razstavljavci, se je pokazalo, v katerem grmu tiči zajec. Ponudnik razstavnih prostorov namreč kljub drugačnim časom, kot so bili pred nekaj leti, še vedno vztraja pri cenah iz ‘zlatih časov’. Ko sem se tako denimo sam zanimal za ceno oglaševanja na sejmu z letaki (brez stojnice, samo deljenje letakov), so mi ponudili ceno 1600 EUR (?!). In ne samo to, cene vstopnic so v zadnjih letih krepko poskočile!

Mislil sem si, ali jim tako dobro gre ali pa živijo povsem v drugem svetu. Pa poglejmo številke: leta 2011 je bila cena vstopnice 7 €, leta 2012 že 8,5 €, letos pa že neverjetnih 9 €! In to kljub temu, da boste za svoj denar videli precej manj – število razstavljavcev se je namreč zmanjšalo za skoraj tretjino (s skoraj 300 leta 2011 na malce več kot 200 letos). Za primerjavo: leta 2005 je cena vstopnice znašala 1000 SIT (4 EUR) in za ta denar ste si lahko ogledali skoraj 300 razstavljavcev.

In kam gre naš denar? Pojdite si pogledat novo vhodno avlo – je zastonj, naprej se pa tako ali tako ne splača …

Podeli in razveseli