Fotografija; vir Pinterest, Shannon predstavi svojo kolekcijo hišnega tekstila

V seriji predstavitev zanimivih oblikovalcev interierja vam tokrat predstavljamo eno izmed najbolj prepoznavnih avstralskih stilistk Shannon Fricke.

Shannon živi na družinskem posestvu Bangalow v idiličnem obalnem mestecu Byron Bay, kjer si je pred približno desetimi leti ustvarila prijetno družinsko in delovno okolje, katerega krona je prečudovit studio, v katerem ob koncih tedna občasno vodi različne ustvarjalne delavnice. Sicer pa je med tednom zaposlena z drugimi oblikovalskimi in stilističnimi projekti, zaradi katerih veliko časa preživi tudi v Sydneyju. Umirjeno podeželsko življenje, skrb za posestvo, kuhanje in vzgoja otrok vsekakor vplivajo na njen odnos do sveta, kar se kaže tudi v prepoznavnem ležernem slogu oblikovanja.

Fotografija; vir Pinterest, Shannon pri urejanju interierja rada uporabi elemente iz narave (veje, školjke, kamenčke)

Njena kariera je impresivna in zavidanja vredna. Zanimivo je, da je bila Shannon najprej modna navdušenka, šele pozneje, ko je dobila otroke in urejala svoj dom, se je začela navduševati nad lepimi stvarmi in preprostimi načini, s katerimi si lahko popestrimo dom in mu tako odtisnemo oseben pečat. Njen osebni izraz v oblikovanju interierja, ki je zaradi svoje sproščenosti zelo všečen, se je razvijal počasi in je postopoma prerasel v karierno usmeritev, s katero pa se ni prav močno oddaljila od svojih otroških sanj – predstavljala si je namreč, da bo v življenju počela kaj zelo kreativnega in se pri tem tudi zabavala.

Najprej si je ustvarila uspešno kariero kot dekoraterka in stilistka za interjer, ki jo je v nadaljevanju nadgradila še s serijo televizijskih oddaj z naslovom »Home« za TV kanal Lifestyle. Nastopila je tudi v številnih drugih sorodnih televizijskih šovih, vmes pa oblikovala še svojo linijo tekstila in keramike za dom ter napisala dve knjigi: Občutek za stil (Sense of style) in Kako dekorirati (How to decorate). Njen hišni tekstil je barvit, vesel in praviloma vzorčast. Vse je oblikovano tako, da se posamezne kolekcije med seboj zlahka povezujejo. Plastenje in kombiniranje različnih na prvi pogled nekompatibilnih vzorcev je njenemu slogu vdahnilo prepoznavno noto.

Fotografija; vir Internet, kolekcija hišnega tekstila

Fotografija; vir Internet, kolekcija hišnega tekstila in dišeče sveče za dom

Njen prepoznaven slog opremljanja bi lahko opisali tudi kot rahlo boemskega, z veliko naravnimi elementi. Shannon namreč pri dekoriranju rada uporablja lepe kamne, naplavljen les, školjke ter druge naravne materiale, kot je recimo juta.

Interierji, ki jih ustvarja Shannon so vedno izjemno sproščujoči, družinam prijazni, predvsem pa nosijo prepoznaven avstralski pečat (za katerega so značilne živahne barve in vzorci). Prepričana je, da mora biti naš dom svetišče in mirna oaza, kamor se zatekamo pred hrupnim in stresnim utripom vsakdana. Verjame, da lahko z načinom opremljanja svojega doma pomembno vplivamo na naše počutje, zato se na svojih delavnicah in v knjigah trudi posredovati čim več orodij, s pomočjo katerih si lahko sami oblikujemo svoj sanjski dom.

Fotografija; vir Pinterest, Shannon v svojem studiu v Byron Bayu ter naslovnici njenih knjig

Fotografija; vir Internet, kolekcija hišnega tekstila

Fotografija; vir Pinterest, njen prepoznaven slog opremljanja bi lahko opisali tudi kot rahlo boemskega, predvsem pa zelo ležernega

Shannon ima praktično vse – uspešno kariero in družinsko življenje, ki se v njenem primeru odlično dopolnjujeta. Poleg tega je menda izjemno prijetna in umirjena oseba, ki jo preprosto moraš imeti rad, saj svojo kreativnost nesebično deli v obliki praktičnih nasvetov. Njena strast do prijetnih in harmoničnih interierjev je tako velika, da jo preprosto mora deliti še z drugimi, je povedala v intervjuju za priljubljen spletni portal »The design files«.