Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

To je začetek zgodbe, ki ima kar dva razpleta. Začelo pa se je prav običajno: mlada družina si želi postaviti nov dom. Ker je poleg hiše staršev še nekaj prostora in je zemljišče tudi delno zazidljivo, se je postavitev nekakšnega prizidka ponujala kar sama od sebe. Čeprav smo s starši lahko v povsem dobrih odnosih, pa si vsak seveda želi tudi nekaj intime. To si je želela tudi ta družina. Želeli so si svojo hišo in ne, na primer, prizidka s skupnim vhodom.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Obstoječa hiša stoji tik ob gozdu, prosti del zemljišča pa je praktično na gozdnem robu. Ker imamo naravo vsi radi, smo se strinjali, da bi vanjo čim manj posegali. Pred nami je bilo torej potovanje v deželo palčkov. In tu je prvi del zgodbe …

Tloris pritličja

Tloris pritličja

Že ogled parcele je bil v lepem jesenskem dnevu prav zanimiv. Peljali smo se po poti, ki se dviga nad Kamnik, in ko smo prispeli do hiše, se nam je odprl lep razgled na del mesta. Povzpeli smo se na parcelo in odkrili, da je že pozidana. Na njej je stal miniaturen grad s palčki. Nadvse idilično so se v vetriču poigravali tudi pisani listi na drevesih, ki so bili posejani po majhnem hribčku, kjer naj bi stala hiša. Za popolno idilo je manjkala le še razigrana glasba, ki pa je ne bo manjkalo, ko se bo v hišo vselila muzikalna družina.

Tloris nadstropja

Tloris nadstropja

Prostora za hišo res ni bilo veliko. Na eni strani nas je omejevala obstoječa hiša, na drugi strani pa gozd. Zaradi bližine obstoječe hiše smo volumen nove hiše podredili obstoječi. Ker pa si je družina želela intimnosti, smo dnevni del hiše orientirali proti gozdu in ga dvignili na hribček med drevesa.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Hiša se je tako zalomila in prilagodila terenu. In seveda tudi dinamični družini, katere oče zjutraj teče do Ljubljane, pa čeprav sredi zime, in mama cel dan razgibava prste na instrumentih. Družina pa je želela poleg glasbene harmonije živeti tudi v harmoniji z naravo, zato smo skupaj zasnovali leseno in energetsko varčno hišo s posebnimi okenskimi nišami.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Kljub temu da smo za postavitev hiše morali predvideti rušitev gradu za palčke, je parcela ostala idilična. Majhna in dinamična hiška bi kmalu lahko stala poleg običajne samograditeljske obstoječe hiše, vendar je imela družina še enega “asa” v rokavu – velik nezazidljiv del parcele, ki bi lahko v kratkem postal zazidljiv. Se nadaljuje … Igriva hiša 2. del

Podeli in razveseli