Spomini izpred več kot dvajset let so pri meni še vedno živi … Kot otrok sem se vedno veselila, ko smo šli po nakupih v Avstrijo. Tam je bilo toliko novega, posebno magičnost pa je dodalo še vprašanje: “Imate kaj za prijavit?” Zame je bil takšen izlet v tujino prav posebno doživetje in verjetno podobne občutke z menoj deli še kdo drug.

Ikea ima zgodbo in filozofijo, ki združuje skandinavsko oblikovanje, dostopnost, trajnost … Pri njih ni neuporabnih izdelkov, ki bi bili navlečeni v trgovino, njihov videz pa ne bi bil vreden imena industrijsko oblikovanje.

Na doživetja iz naše zgodovine me danes spominja potovanje v Ikeo. Vedno je polno pričakovanja pa čeprav točno vem, kaj me tam čaka, saj sem že doma vse na internetu prebrskala, naredila listo itd. Ahhh, Ikea – ali ti je všeč ali pa ti ni … Vmesne poti skoraj ni.

Vir: www.ikea.com

Vir: www.ikea.com

Zakaj je všeč meni? V bistvu me prevevajo mešani občutki. Moja ozaveščena eko duša je proti potrošništvu in nakupovalnim središčem. Kupovanje pohištva in izdelkov za dom ni pri tem nobena izjema. Še vedno se raje poslužujem inovativne uporabe rabljenih stvari, ki so mi všeč, kot da kupim novo. Prav tako raje izberem domač izdelek kot pa tuje proizvode. In vendar se ne morem izogniti, da ne bi brskala, kaj imajo v Ikei. Mogoče gre pa za žensko nabiralništvo, ki se kaže v sodobni luči? 🙂 Poleg tega pa nezanemarljivo vlogo pri vsem igra še profesionalna deformacija. Ni namreč redko (khm, skoraj vedno), da imamo omejena sredstva za opremo in da je potrebno iskati cenovno ugodne rešitve vsaj za nekatere prostore. In tukaj je Ikea velikokrat v pomoč. Imajo skoraj vse, kar potrebuješ doma.

Vir: www.ikea.com

Vir: www.ikea.com

Razmerje kvaliteta proti ceni je znano, torej veš, kaj lahko pričakuješ. Izbor je pester, izdelki so oblikovno premišljeni n nenazadnje cena je dostopna. Kaj je sploh alternativa Ikei? Poceni pohištven center, kot je npr. Dipo, ali pa malo manj poceni Rutar, Kika itd? V bistvu ne sežejo Ikei do kolen. Ikea ima zgodbo in filozofijo, ki združuje skandinavsko oblikovanje, dostopnost, trajnost … Pri njih ni neuporabnih izdelkov, ki bi bili navlečeni v trgovino, njihov videz pa ne bi bil vreden imena industrijsko oblikovanje (ki so jih drugače pohištveni diskonti polni). Za znamko Ikea je torej več kot le poceni pohištvo in dodatki – do doma imajo celovit pristop. Če je v nas kaj ustvarjalne žilice, pa lahko izdelke še izboljšamo ali prilagodimo … Nekaj takšnih idej lahko najdete npr. na Ikeahackers.

Vir: www.ikeahackers.net

Vir: www.ikeahackers.net

Meni se zdi Ikea dobrodošla rešitev za dom. In kmalu bo morda tudi v Sloveniji! V vsem zanosu pa nas naj ne zavede, da bi pokupili vse kar potrebujemo in tudi ne. Dodatna prednost pri Ikei je njihova spletna stran, kjer so predstavljeni vsi izdelki, mere, pakiranja itd. To nam omogoča da pred nakupom res dobro premislimo, poskušamo maksimalno izkoristiti prostor in se obnašamo preudarno do prostora, okolja in tudi naše denarnice. Pred nakupom se torej vprašajmo, kaj resnično potrebujemo. Nenazadnje je tudi Ikea trgovina, ki nas želi priprečati, da kupimo njihove izdelke.

Ali tudi vi radi kupujete v Ikei? Imate morda kakšno zanimivo rešitev iz njihovih izdelkov? Povejte, nas vsekakor zanima!

Podeli in razveseli