Fotografija vir: Pinterest

Fotografija vir: Pinterest

V naravi se že prebujajo prvi popki in vsake toliko nas pobožajo tudi topli sončni žarki. Prebujajoča se pomlad naznanja spremembe in nas vabi, da prenovimo sebe in svoje življenje. Tudi dom, kjer vsako jutro začnemo svoj dan in kamor se po napornem dnevu radi vračamo, je pomemben del našega življenja. Če nas doma čaka dotrajano pohištvo, utesnjene, temne sobe, kupi navlake zaradi pomanjkanja shranjevalnega prostora, vodovodna pipa, ki pušča ali preprosto stena v barvi, ki smo se je že davno naveličali, lahko to pomembno vpliva na kakovost našega bivanja.

Če že nekaj časa razmišljate, da bi prenovili kakšen prostor ali pa celo več njih, ste verjetno že zaznali negativne vibracije, ki jih ima neurejeno okolje na vaše počutje in vaš način življenja. Tudi pomlad nas opominja, da je treba okolje, ki nas vsakodnevno obdaja, urediti tako, da bo toplo, lepo, urejeno, udobno in spodbudno. Sliši se čarobno, kajne? Potrebno se je le še vprašati, zakaj ste sploh odlašali oziroma še odlašate s prenovo. Morda se vam zdi, da niste pripravljeni ali pa ne veste, kje bi se zadeve sploh lotili? Imate slabe izkušnje z izvajalci in vas je strah, da se bo zgodba iz preteklosti ponovila? Ali pa vas skrbi, da boste izbrali napačne barve za svež oplesk sten? Morda enostavno nimate časa ali pa vas je strah, da bi stroški prenove presegli vaš proračun? Če ste na zgornja vprašanja odgovorili pritrdilno, je smiselno, da vam pri načrtovanju in izvedbi prenove pomagajo strokovnjaki. Prenova pač ni enostavna reč. Potrebnega je mnogo znanja in občutka za prostor, zato je še toliko bolj pomembno, da se prenove lotimo strokovno in tudi pravočasno.

Fotografija vir: Pinterest

Fotografija vir: Pinterest

Ste že kdaj gledali kakšno televizijsko oddajo, kjer prenovo izvedejo v treh dneh, četrti dan pa že organizirajo veliko zabavo za sorodnike in prijatelje? Ja? No, realnost je precej drugačna. Tudi če bi bila sama prenova izvedena v treh dneh, je pred tem potrebnih več mesecev za načrtovanje in organizacijo. Načrtovati je potrebno novo postavitev pohištva, napeljavo vodovodnih in električnih inštalacij, izbrati ustrezne barve in materiale in seveda električarja, vodovodarja, keramičarja, mizarja in druge strokovnjake, ki nam bodo pomagali. Seveda ne gre pričakovati, da bodo izvajalci kar jutri začeli z deli, izvajalce, ki svoje delo opravljajo kvalitetno, pa boste lahko čakali tudi več tednov. Počakati boste morali tudi na svojo novo kuhinjo, katere izdelava traja več tednov, prav tako boste najverjetneje čakali na tisto čudovito zofo, ki ste si jo izbrali. Vse to lahko traja več mesecev, zato je nujno, da si za prenovo vzamete dovolj časa. Potreben je čas za razmislek, čas za odločitve, čas za izvedbo. Za načrtovanje običajno porabimo dva do štiri mesece (odvisno od obsega prenove), prav toliko pa tudi za izvedbo. Kadar zaradi pomanjkanja časa hitimo, se pogosto dogajajo napake, ki lahko prenovo še zamudijo in podražijo. Poleg tega vsi vemo, kako stresno je, če moramo odločitev sprejeti na hitro.

Fotografija vir: Pinterest

Fotografija vir: Pinterest

Med ljudmi velja neko splošno prepričanje, da je najbolje prenavljati spomladi ali jeseni. Toda letni čas ni bistven. Pri prenovah, ki se dogajajo pod streho, praktično ni omejitev. Pozimi je na primer zrak bolj suh, zato je čas sušenja materialov krajši. Poleg tega so izvajalci pozimi manj zasedeni, zato bo verjetno vaša prenova stekla hitreje kot sicer.

Če potrebujete še kakšen nasvet ali idejo več, si lahko brezplačno prenesete naši knjižici z nasveti pri prenovi in opremljanju doma, dobite ju tukaj. Vsekakor pa je potrebno poudariti, da se prenova ne zgodi čez noč, zato potrpežljivo na poti do čudovitega, prenovljenega doma. In nikar ne čakajte na maj.

Podeli in razveseli