Ko se v stanovanju zamenjajo generacije, je nedvomno preživet tudi interier. Potrebne so spremembe za nove začetke in če se tega pravilno lotimo, bo prenovljeni dom dobro služil še mnoga leta. Vabiva vas na obisk k nama domov … Tokrat sicer žal brez čaja in piškotov 🙂

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Na začetku sva bila dva, potem trije in sedaj smo štirje. Čeprav najina družina raste, stanovanje ostaja enako veliko. V nekaj letih so se potrebe precej spremenile, zato se je moralo spreminjati tudi najino stanovanje na 60 m2. Še dobro, da sva se na začetku prenove stanovanja lotila celovito in tako je z majhnimi prilagoditvami stanovanje “raslo” skupaj z družino.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Kot vedno poudarjava, je potrebno na začetku dobro premisliti, kakšen dom si želimo, kako ga bomo uporabljali in kakšne spremembe lahko doživi. To sicer zahteva nekaj več časa za načrtovanje, vendar se kasneje večkratno obrestuje. Ko imaš vse pripravljeno in vnaprej premišljeno, se tudi stanovanje lahko hitro in ceneje prilagodi spremembam. Staro stanovanje je bilo klasično “socialistično” stanovanje z dvema solidnima sobama, tunelsko kuhinjo z jedilnico in majhno shrambo, zelo majhno kopalnico, napolnjeno do zadnjega kotička, majhnim kabinetom brez okna in dolgim hodnikom, v katerega si vstopil skozi vhodna vrata. Takšna zasnova za naju ni bila uporabna, zato sva na papir najprej zapisala, kaj v stanovanju potrebujeva. Pomembno nama je bilo, da imamo čim večji dnevni prostor, kjer bomo (na začetku bova) preživela največ časa. Želela sva uporabno in veliko kuhinjo, saj pri nas iz nje vsak dan diši. Želela sva, da je stanovanje odprto in svetlo, vendar hkrati tudi živahno. Na začetku nama je zadostovala ena spalnica, vendar sva razmišljala tudi že o možnostih ureditve otroške sobe. Ko so bile vse želje na papirju, sva se lotila zasnove. Najprej sva izbrisala vse stene, ki sva jih lahko, da sva dobila razpoložljiv prostor. Podrla sva predelno steno med hodnikom in dnevno sobo ter razširila prehod med jedilnico in dnevno sobo. V dnevnem prostoru novih razsežnosti sva razpodila kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Stari kabinet sva spremenila v utility in s tem kopalnico razbremenila pralnega stroja in bojlerja. Kakšno olajšanje, v kopalnici se sedaj lahko celo obrneš :). Eno sobo sva na začetku namenila spalnici, vendar sva vedela, da je to začasna rešitev, saj bova kasneje potrebovala še otroško sobo. In to je se tudi zgodilo – iz ene sobe sva naredila dve.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Pohištvo je narejeno po meri, saj je le tako mogoče maksimalno izkoristiti vsak kotiček, kar je nujno potrebno na tako majhnem prostoru. Še posebej zato, ker nisva želela, da bi bilo stanovanje utesnjeno. Tako v dnevnem prostoru ni veliko omar, sva pa omare (kolikor jih je šlo) postavila v spalnico in utility. In prav utility (prej kabinet) je prostor, ki bi ga najbolj pogrešala, če ga ne imela. Vsak si namreč želi urejen dom, vendar ob natrpanem vsakdanjiku zmanjka časa, da bi vse pospravil, in takrat takšen prostor pride zelo prav.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Kopalnica je res majhna in bila je napolnjena do zadnjega kotička: kopalna kad in nad njo bojler, pralni stroj, umivalnik, stranišče in še vrata, ki se odpirajo v prostor. Skratka, gneča, še preden vstopiš. Kar ni nujno v kopalnici, je moralo ven, vrata pa sva zamenjala z drsnimi. Naredila sva, kar se je dalo …

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Pohištvo je večinoma belo oziroma črno-belo. Ker pa smo živahne narave, smo stanovanje popestrili z barvami na stenah in pomičnih kosih. Tako smo naredili dom, ki odraža naš značaj in hkrati omogoča, da hitro in poceni spremenimo izgled, če bi si to želeli. Do danes smo tako že spremenili barvo kopalnice in barvo ene stene v dnevni sobo. Stanovanje živi z nami, mi pa ga koristimo do zadnjega kotička. Uživamo v našem dokaj majhnem, a nadvse uporabnem stanovanju. Pogrešamo le izhod na vrt. No, majhen vrtiček si čez leto uredimo kar v lončkih na balkonu.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Podeli in razveseli