fotografije, vir: Pinterest

fotografije, vir: Pinterest

Plastenje je beseda, ki jo poznamo predvsem iz mode. Večinoma smo ženske, vsaj tiste, ki malo spremljamo modne smernice, vešče v tem. Je pa plastenje zelo pomembno tudi, ko govorimo o notranjem opremljanju. Koncept je pravzaprav enak in dokaj preprost: z dodajanjem plasti ustvarimo občutek mehkobe in udobja. Najbolj pomembno je, da sledimo svojemu občutku in poiščemo pravo mero. Če ustvarimo preveč plasti, lahko prostor deluje natlačeno ali celo razmetano, v nasprotnem primeru pa hladno in sterilno.

V nadaljevanju si preberite nekaj osnovnih nasvetov plastenja, ki smo si jih izposodili pri popularni londonski stilistki Abigail Ahern. Njen slog opremljanja je prav poseben, nekoliko eklektičen in predvsem boemski. Za njene interierje so značilne temne in zamolkle barve, veliko detajlov in zelenih rastlin. Še posebno če vzamemo v ozir trenutne trende in priljubljene svetle skandinavske interierje, lahko rečemo, da velja Abigail za neke vrste “darkerico” med dekoraterji. Je avtorica več različnih knjig o opremljanju in uporabi barve v interierju, na svojih delavnicah pa spodbuja tečajnike, naj bodo drzni pri opremljanju. Njen moto je namreč, da je v življenju potrebno tvegati. Menda se po njenih delavnicah marsikdo odloči, da bo prestopil na “temno stran”.

Ravnovesje namesto simetrije

Če so stvari razporejene v nekem ravnovesju in ne preveč simetrično, deluje prostor bolj naravno in organsko. Abigail je zagovornica kršenja pravil, zato meni, da preveč simetrično ali bognedaj zrcalno urejeni prostori delujejo sterilno in preveč izumetničeno.

Prerazporedite stvari v prostoru, poigrajte se z različnimi dimenzijami in materiali in vaš interier bo izgledal veliko bolj sproščen, kot če bi opremljali z “ravnilom”.

Bodite pozorni na prazne prostore

Če želite dekorirati prostor v slogu Abigail Ahern, potem morate biti pozorni na prazne prostore. Predmeti naj bodo razporejeni naključno vendar organizirani v skupine. Na ta način dobimo zanimive zorne točke, ki pritegnejo pozornost.

fotografije, vir: Pinterest

fotografije, vir: Pinterest

Nekaj bleščečega

Bleščeči predmeti dodajo očutek zračnosti in poslužujemo se jih, kadar želimo v prostor vnesti občutek lahkotnosti in dotik glamurja. Za to so najbolj primerne čajne lučke, vaze, ogledala in podobno.

Zelenje

V zadnjem času ima vedno bolj pomembno vlogo v notranjem opremljanju. Pravzaprav je v teku pravi mali val “urban jungle” blogerjev. Rezano cvetje ali zelene rastline pravzaprav ni pomembno, karkoli zelenega iz narave bo ustvarilo prijetno domačnost. Sedeti v prostoru z rastlinami je sproščujoče, to vemo vsi.

fotografije, vir: Pinterest

fotografije, vir: Pinterest

Razporejanje

Ni nujno, da so vse vaše slike obešene na steno oziroma da so obešene na enak način. Včasih kaj lahko tudi le prislonite ob steno. Namesto žebljička uporabite recimo washi tape ali kak drug neobičajen način obešanja. Z uporabo različnih tehnik bo celoten prostor deloval bolj privlačno.

Različne višine

Če bi bile vse stvari enotne velikosti in razporejene v ravni črti, bi prostor sicer izgledal organiziran, po vsej verjetnosti pa tudi dolgočasno. Poigrajte se z oblikami in višinami. Prav to izogibanje dolgočasju, pretiranemu redu in simetriji so ene izmed pomembnejših značilnosti opremljanja v slogu Abigail Ahern. Opremljanje doma mora biti zabavno, saj se to na koncu občuti tudi v prostoru.

Za zaključek naj povemo, da je plastenje veščina, ki jo pridobite sčasoma. Ne obstajajo natančna navodila ali kakšna magična formula, s katero boste v trenutku dosegli želeni učink. Na voljo je le nekaj osnovnih smernic, podobnih, kot smo jih omenili zgoraj. Če vas zanima več o tej temi, pobrskajte še sami po internetu ali pa si preberite katero izmed knjig, ki jih je napisala Abigail Ahern.

fotografije, vir: Pinterest

fotografije, vir: Pinterest

Podeli in razveseli