Project Description

Stanovanje iz 60-ih let prejšnjega stoletja še nikoli ni bilo prenovljeno. V zadnjih letih je nudilo zavetje le še študentom za minimalno najemnino. Takšna je usoda marsikaterega stanovanja, ki težko čaka na celovito prenovo.

Res je, da prostorska zasnova starih stanovanj večinoma ne ustreza današnjim časom. Majhni in temačni prostori s preveč vrati ter premajhne kopalnice ne nudijo tistega, kar si danes želimo. Tudi gospodična, ki nas je povabila na ogled, na začetku ni bila prepričana, ali je stanovanje sploh primerno zanjo. A že ob prvem obisku se je dvom razblinil. Ugotovili smo, da ima stanovanje velik potencial!

Stanovanje na Viški cesti v Ljubljani se namreč razteza čez celotno širino bloka. Osvetljeno je tako iz vzhoda kot iz zahoda, z dovolj velikimi balkoni na obeh straneh. Takšna kvaliteta ni ravno pogosta v slovenski stanovanjski gradnji. Po dobrih 50 letih je bilo stanovanje popolnoma dotrajano. Na novo je bilo potrebno zasnovati prostore in prenoviti popolnoma vse. To pa zahteva skrbno načrtovanje tako samega projekta, kot tudi izvedbe. Ker je naša naročnica pogosto odsotna se sama s tem ni niti želela niti zmogla ukvarjati.

Prenovili smo celotno električno napeljavo, vključno s prestavitvijo števca (pri čemer zna Elektro Ljubljana s svojo birokracijo res neugodno zavleči celoten proces), vodovod, stene, tlake ter seveda pohištvo in opremo. Takšni projekti so nam pravzaprav najljubši. Projekti, kjer lahko stanovanje popolnoma ‘recikliramo’ in mu vdahnemo novo življenje.