Hiše iz “zlatih časov” samograditeljstva postajajo z leti vse bolj zastarele. Ljudje so vse bolj ozaveščeni in hiše izolirajo, nekateri pa se lotijo tudi korenite prenove interierjev. Verjamem, da je tudi slednjih kar nekaj, samo navzven se tega ne vidi. Koliko jih pri prenovi poišče pravo pomoč, pa je čisto drugo vprašanje. Nas je poiskala simpatična mlada družina, ki je želela svoji 30 let stari hiši dati novo, mlado vsebino. Začeli smo operacijo …

Lesena konstrukcija v dnevnem prostoru - Foto: celovito.si

Lesena konstrukcija v dnevnem prostoru – Foto: celovito.si

Notranjost hiše je bila običajna za tiste čase: temno rjave lesene obloge, dekorativna temna lesena konstrukcija v dvoetažnem dnevnem prostoru, ki tišči navzdol, majhna in nefunkcionalna kuhinja in še bi lahko naštevali. Prostor je po vseh teh letih in temačnosti končno moral zadihati.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

V dnevnem prostoru smo odstranili dekorativno leseno konstrukcijo, strešno konstrukcijo (temne špirovce) smo skrili v spuščeni strop. Steno med kuhinjo in dnevno sobo smo porušili in prostora povezali. Želeli so imeti odprto, sodobno kuhinjo z otokom in naredili smo najboljši možni približek otoku, saj prostora ni bilo veliko.

Majhna kuhinja s štedilnikom za vrati desno - Foto: celovito.si

Majhna kuhinja s štedilnikom za vrati desno – Foto: celovito.si

Ko smo povezali kuhinjo in dnevni prostor, smo na vsaki strani dnevnega prostora dobili “nišo” z višino stropa le 220 cm. Vsako nišo smo pobarvali v drugo barvo in jo napolnili z vsebino: na eni strani s kuhinjo in na drugi strani z dnevno sobo.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Prejšnja postavitev dnevne sobe ni bila funkcionalna. Sedežna garnitura je bila postavljena pod oknom, televizija pa je bila na nasprotni steni – predaleč. Postavitev smo obrnili in naredili sedežno garnituro, ki je uporabna z vseh strani, v televiziji pa se ne blešči odsev okna.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Hiša je zelo razgibana in stanovanje se razprostira v štirih različnih nivojih (medetažah). Osrednji del hiše je stopnišče, ki povezuje medetaže. Ker smo želeli poudariti, da stopnišče povezuje vse prostore, smo stopnice oblekli v enako talno oblogo, kot je v ostalih sobah.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Prenove se sicer lahko loti vsak sam in z znanjem, kakršnega pač že ima. Mi pa vam zagotavljamo, da je iz vsakega prostora (v pravih rokah seveda) mogoče dobiti bistveno več, kot je videti na prvi pogled. Dobra organizacija in izkoristek prostorov vodita v ekonomično rabo, ki bi ji morali vsi slediti. Ljudje živimo z navadami. Te niso vedno slabe, lahko pa nas omejujejo, da ne izkoristimo vsakega prostora v polni meri. Izkoristite svojo priložnost!

Podeli in razveseli