Snovanje hiš in interierjev za številčnejše družine nas vedno navdihuje. Vemo, da bo v njih vedno živahno, glasno, polno igrač in otroške razposajenosti. V takšnih hišah ni nikoli dolgočasno in to človek takoj začuti. Ko je prišla k nam družina s tremi majhnimi otroki, smo takoj začutili, da bo v njihovem novem domu zelo živahno.

Družina je kupila hišo – dvojček v okolici Ljubljane. Na zunaj je bila končana, znotraj pa je manjkala še finalna obdelava. Želja družine je bila preprosta: želeli so sodobno, mladostno, funkcionalno in cenovno ugodno opremiti hišo. Čim hitreje in s čim manj posegi smo torej morali dokončati hišo, saj so se morali v dveh mesecih izseliti iz stanovanja. Vstopite v njihovo novo domovanje …

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Že na vhodu vas pozdravi igriv obešalnik v obliki drevesa (ki simbolizira družino) in živahno stopnišče. Družina je želela imeti nekje v hiši razstavljene družinske fotografije in kot se velikokrat zgodi, je stopnišče za obešanje slik kar prikladno. Da pa ne bi dobili stopničaste postavitve fotografij, smo fotografije obesili ob barvnih letvah in s tem na stenah ustvarili dinamično grafiko.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

V dnevni sobi smo bili soočeni z različnimi višinami stropov in preklado, ki je potekala čez sredino dnevne sobe. Če se nečemu ne moreš izogniti, to uporabi sebi v prid. Preklado smo, namesto običajnega skrivanja v spuščen strop, poudarili z intenzivno barvo in linijo nadaljevali po steni v pohištvo. Ta poteza je sicer razdelila dnevni del, vendar se je hkrati ponudila priložnost za dvojno vsebino: kamin s foteljema na eni strani in sedežni niz s televizijo na drugi strani.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Osnovna postavitev kuhinje ni bila najbolj uporabna, zato smo jo posodobili z enim visokim nizom in velikim osrednjim otokom, ki ga sestavljata pult s kuhalno ploščo in velika miza. Tako lahko miza služi tudi kot delovni pult, ko otroci pomagajo ustvarjati dobrote.

Večjih posegov v hiši sicer niso želeli, vendar jim razporeditev sob v nadstropju ni ustrezala. Poleg kopalnice so bile namreč še tri sobe, želeli pa so tri otroške sobe in spalnico. Pripravili smo jim dva predloga za ureditev sob, predstavljamo pa vam naš bolj nekonvencionalen predlog.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Trije majhni otroci se bodo še dolgo skupaj igrali, zato smo dve razpoložljivi sobi združili in naredili tri spalne niše ter veliko skupno igralnico, ki jih povezuje in jo je mogoče predeliti z drsnimi paneli. V takšni sobi imajo otroci lahko dovolj zasebnosti, hkrati pa se zaradi bližine in skupnega prostora poglabljajo odnosi med bratci in sestricami. No, na koncu so se odločili za tri majhne, klasične sobe. Vsak varianta ima pač pluse in minuse 🙂

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Kopalnico in spalnico so želeli bolj umirjeno, zato smo tam izbrali zemeljske barve v kombinaciji z belo, ki prevladuje. Kopalnico bodo pri uporabi poživeli razni dodatki in brisače, spalnico pa posteljnina, ki ni nujno vedno bela.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Da bi imeli dom, o kakršnem sanjate, ni potrebno zapraviti astronomskih vsot denarja. S preudarnim načrtovanjem in ugodnimi domiselnimi rešitvami lahko skupaj uresničimo vaše želje. Včasih je potrebno le malo poguma, da sprejmemo v svoje življenje in dom nekaj ali nekoga novega … Kar pogumno 🙂

Podeli in razveseli