Danes me je klicala prijateljica, ki je ravno takrat v pohištvenem salonu s sestro kupovala kuhinjo poznanega tujega proizvajalca. Vprašanje, ki je sledilo, je bilo povsem pričakovano: »Kaj naj naredimo s pultom? Nobene pametne izbire nimajo, same imitacije lesa in kamnov.« Ja, same imitacije! Tudi mi se ves čas sprašujemo, zakaj imitacija?! Čemu služi, ko pa vsi vemo, da pult iz iverala ne bo nikoli masiven les ali granit. Koga želiš prepričati, da je omara iz češnje, ko pa se sveti kot plastika in predvsem na robovih že od daleč vidiš, da je vse skupaj le laž?

Koga želimo z izbiro imitacije prepričati? Sebe, ki tako ali tako vemo, da to ni naraven izgled? Druge, da bi se pokazali v boljši luči – poglej, lahko si privoščim imitacijo?

Dobro, imitacije res obstajajo tudi v naravi – v biologiji ji npr. pravimo mimikrija. To je pojav, ko je nezavarovana žival po obliki, barvi ali obnašanju podobna živali, ki ima nevaren obrambni organ: z mimikrijo se žuželka brani pred sovražniki (SSKJ). Takšna mimikrija ima smisel, saj je za neko živalsko vrsto življenjskega pomena in zato tudi upravičena. Kako pa bi lahko upravičili imitacijo materialov, ki naj bi po izgledu bili nekaj drugega – bolj plemenitega? Zakaj bi si takšnega materiala sploh želeli? Resnici na ljubo je večina imitacij slaba in izgleda ceneno (in ne bolj plemenito, kot je sicer verjetno njen namen). Koga želimo z izbiro imitacije prepričati? Sebe, ki tako ali tako vemo, da to ni naraven izgled? Druge, da bi se pokazali v boljši luči – poglej, lahko si privoščim imitacijo?

Argument tistih, ki se odločijo za razne umetne imitacije, je ponavadi, da jim všeč izgled nekega materiala. V redu, to sprejmemo … Ampak kaj, ko ne izgleda kot tisti njim ljubi material. Imitacija originalu ni enaka na otip, ne po tehničnih lastnosti, izgled pa je odvisen od kvalitete, ki je največkrat slaba. Še huje pa je, ko vidimo povsem umetne imitacije (les nenaravne barve itd.) … Po našem mnenju je to tako kot na primer z barvili v hrani. Ali jih hrana res potrebuje? Ali hrano s tem kaj izboljšamo? Ne, hrana je enaka, morda nekoliko bolj strupena, ampak lepše izgleda in na to karto igrajo proizvajalci. Enako je z imitacijami. Ponudijo vam 10 dekorjev, le da bi enega izbrali. Mi vam ponujamo, da se odločate med pristnimi materiali, ki so lepi prav zaradi svoje narave. Zakaj bi si se skrivali za nečim drugim? Kdo pa ima rad ljudi, ki nosijo maske?

S plastiko sicer ni nič narobe, če izgleda kot plastika. Narobe pa je, če na krožniku dobiš plastično jabolko namesto pravega, kajne?

Podeli in razveseli