Pred seboj smo imeli načrt celotne etaže bloka, na katerem je bilo narisano le eno stanovanje – penthouse. Nasproti nas je sedel par v zrelih letih. Spraševali smo ju, kaj si želita, in njuni odgovori so bili zelo različni. Večinoma se o pomembnih stvareh, ki se tičejo oblikovanja, nista strinjala. Enemu je všeč stilno pohištvo, drugemu pa sodobni kosi … Tokrat se nismo soočali s prostorsko stisko.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Najprej smo dorekli organizacijo prostorov. Zaradi kvadratne oblike tlorisa, smo se odločili za krožno postavitev prostorov, ki jih povezuje hodnik okoli osrednjega servisnega dela. Stanovanje smo ločili na dnevni del, ki je namenjen tudi obiskovalcem, ter spalni in zasebni del, ki je namenjen le domačim.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Ker smo morali združiti tako različna okusa, smo se odločili, da bodo vgrajeno pohištvo in oprema preprosti. Prostorom pa smo dodali bogatejši videz z detajli, kot so slike, dekorativni kamen, tapete itd. In s temi detajli je bilo pri izvedbi veliko dela. Včasih je namreč potreben filigranski občutek, ki ga nima vsak izvajalec. Med izvedbo smo se v stanovanje skoraj vselili, da smo bili prisotni pri vsakem delu. Brez nadzora bi večina delavcev naredila po liniji najmanjšega odpora. 🙂 Je nekako v človeški naravi.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Za večino prostorov smo izbrali barvno paleto zemeljskih tonov, saj sta želela topel in umirjen ambient. Da smo potešili željo po klasično razkošnem interierju, smo dodali tudi nekaj zlate barve. Z njo smo imeli v času izvedbe precej dela. Potrebnih je bilo več poskusov in mešanja, da smo dobili takšno barvo, kakršno smo želeli …

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

V nekaterih prostorih smo si dovolili tudi malce igrivosti. Kopalnici sta zato intenzivnih barv in z igrivimi oblikami, ki pozdravijo uporabnika in popestrijo jutranje prebujanje. Živahni servisni prostori so tudi kontrast sicer umirjenemu stanovanju in tako skrbijo za živahnejše bitje srca.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Ko se srečata dve sorodni duši in sta njuna okusa skoraj diametralno nasprotna, je potrebno skleniti kar nekaj kompromisov. Takrat postanemo nekakšni mediatorji, saj je potrebno izbrati srednjo pot in ugoditi obema. Kljub temu pa vedno vztrajamo, da so rešitve kvalitetne v vseh pogledih. Na kratko bi rekli, da so takšni projekt zahtevni (ampak po svoje so zahtevni prav vsi projekti), predvsem pa terjajo veliko časa. Ta projekt je od prvih skic do zaključka izvedbe trajal dve leti. No, res je tudi, da stanovanje ni ravno majhno 😉

Podeli in razveseli