foto: http://www.stresstips.com/

foto: http://www.stresstips.com/

Danes sem imel pogovor z zanimivo gospo. Želi prenoviti stanovanje in skozi pogovor ugotovim, da ima sama precej slabe izkušenje s prenovo oz. gradnjo, predvsem pa z arhitektom. In ni edina! Na internetu lahko zasledimo kar precej podobnih, žalostnih zgodb.

Njena zgodba gre nekako takole. Našli so krasno parcelo za svoj novi dom in projekt seveda zaupali (baje dobremu) arhitektu. Izrazili so svoje želje in predlagali, kakšno hišo želijo. Na žalost si je arhitekt hišo predstavljal precej drugače, saj je pripravil projekt, ki je bil v popolnem nasprotju z njihovimi željami. Tako so hišo večinoma sprojektirali sami. Žal se je zgodba nadaljevala tudi med gradnjo, saj ni bilo ne od arhitekta ne od nadzornega prav veliko koristi. Tako se je gospa sama lotila študiranja, kakšen ogrevalni sistem izbrati, kakšna okna, tlake, dimnik, vrata, fasado itd. ter se dogovarjala z mojstri za izvedbo. Lahko si predstavljate, da je šlo v to veliko časa in živcev.

Zaradi takšnih in podobnih zgodb pogosto sram svojega naziva ‘u. d. i. a.’. In res je, nekaj je hudo narobe z našim poklicem. Nekateri si predstavljajo arhitekte kot umetnike in roko na srce, v to smer deluje tudi večina izobraževanja na fakulteti. A obstaja bistvena razlika med umetnikom in arhitektom. Umetnik ustvarja zase, medtem ko arhitekt najprej ustvarja za naročnika. To sicer ne pomeni slepo slediti naročnikovim zahtevam, če so le te slabe zanj ali za okolico, potrebno pa je stranke izobraževati in jim pokazati pot do kakovostnega bivanja in kakovostne arhitekture.

Arhitekt mora znati prepoznati kaj naročnik potrebuje. Arhitekt mora znati izvajalcem razložiti kaj želi. Arhitekt mora biti tisti, ki naročniku pomaga najti pravo pot skozi celoten proces gradnje.

Žal imamo prav v vseh panogah dobre, slabe in tiste vmes. Žal tisti slabi mečejo slabo luč na celotno panogo. A vse le ni tako črno. Imamo tudi kar nekaj dobrih arhitektov. Žal pa večina še vedno izbira po sistemu ‘a poznaš kakšnega’ namesto, da bi sami malce raziskali, ter se osebno pogovorili in tako ugotovili s kom se najbolje ujemajo. Konec koncev je gradnja ali prenova ponavadi največja investicija v življenju vsakega od nas zato bi bilo res škoda, da jo za***e slab arhitekt.

Kakšna je pa vaša izkušnja?

Podeli in razveseli