Zaupala vam bom zgodbo o svoji mizi. Že dolgo nazaj, ko smo šele začeli razmišljati o hiši, sem si v glavi že risala prostore, jih v mislih dekorirala in malodane že obešala zavese. Menda to počnemo vse ženske, tako mi je namreč nekoč, na samem začetku gradnje, rekel naš nadzornik. Če povem po pravici, mi njegova izjava ni ravno laskala. Ne vem zakaj, ampak vedno sem se imela za ne prav tipično žensko. Zdaj, ko sem zrelejša in bolj modra, pa se zavedam, da je bilo to najbrž nekoliko neosnovano.

Polakirano mizo sem najprej dobro pokrtačila s pomočjo mašine.

Polakirano mizo sem najprej dobro pokrtačila s pomočjo mašine.

Naj se vrnem nazaj na zgodbo o mizi: saj veste, kako pravijo, kuhinja je srce doma in jedilna miza je njen pomemben element. Želela sem si veliko leseno mizo, po možnosti staro kmečko iz polnega lesa. Miza ki smo jo imeli v takratnem stanovanju je bila steklena s kovinskim ogrodjem. Bila je lepa in funkcionalna, vendar je nikoli nisem preveč marala, zdela se mi je hladna in nedomača. Prav zato sem si za hišo omislila njeno popolno nasprotje. Na Pinterestu sem poiskala inspiracijo in našla več primernih različic, nato pa se je začel lov na mizo. Malo dramatiziram, vem, ampak rada bi poudarila, kako težko je bilo za razumno ceno najti vsaj približno podobno mizo.

Patiniranje z jekleno žico in kisom in nato še oljeno. Oljena patina je bila preveč zelenkasta, zato mi ni bila všeč.

Patiniranje z jekleno žico in kisom in nato še oljeno. Oljena patina je bila preveč zelenkasta, zato mi ni bila všeč.

Vsi starinarji po vrsti so mi rekli, da takšnih starih miz ni več na trgu, menda so jih “za male pare” pokupili Italijani, ker mi nismo znali ceniti svoje dediščine. To je bilo prvo razočaranje. Prav, sem si rekla, bom pa imela novo mizo, ki bo videti kot stara. Ko sem končno našla mizarja, za katerega sem bila prepričana, da ve, kaj hočem, se mi je zdelo, da sem na konju. Ne nazadnje sem mu poslala en kup fotografij vseh mogočih različic rustikalne mize in se z njim natančno pogovorila o tem, kako naj bo miza obdelana.

Drugi šok je bil, ko mi je mizar mizo pripeljal domov. Prvič, ni bila oljena, ampak lakirana. Drugič mizna plošča ni bila krtačena in tretjič, mizar je bil užaljen, ker nisem pokazala nobenega navdušenja nad njegovim izdelkom.

Mizo sem plačala, saj si nisem predstavljala, da bi lahko bili v hiši še nekaj časa brez nje. Ne nazadnje sem zapravila kar nekaj časa za dogovarjanje in potem še čakala na izdelavo, skratka vse je šlo narobe.

Krtačeno površino mize sem 2x premazala s kvalitetnim oljem za les.

Krtačeno površino mize sem 2x premazala s kvalitetnim oljem za les.

Potem je sledilo nekaj let nezadovoljstva, vsakokrat, ko sem v kakšni reviji videla svojo sanjsko mizo, se mi je zdela moja še toliko slabša. Ves čas sem razmišljala o tem, kako bi jo zamenjala, vendar se to ni zdela najbolj varčna in smiselna opcija.

Hvala bogu za Pinterest in moje nemirne prste. Našla sem preprost recept, kako nov les patinirati, da bo videti star. Jekleno volno namočiš v kis za vlaganje, pustiš stati vsaj 24 ur in s to raztopino premažeš les, ki v trenutku posivi. Navodila za ta DIY najdete na našem Pinterestu, tukaj.

Spodnji del mize sem dobro prebrusila in pobarvala z črno mat barvo na vodni osnovi.

Spodnji del mize sem dobro prebrusila in pobarvala z črno mat barvo na vodni osnovi.

Zavihala sem rokave in se lotila dela. Prijatelj mi je posodil stroj za krtačenje lesa, zato sem ta del hitro opravila. Potem sem na spodnjem robu mize poskusila, kako deluje pripravljena tekočina za patiniranje. Lepa siva barva je nastala, žal pa potem, ko sem les premazala z oljem, ni učinkovalo, kot sem pričakovala. Po dolgem premisleku sem se odločila, da ohranim osnovno barvo in sem mizo samo dobro naoljila z kvalitetnim oljem za les nato pa jo do suhega prebrisala. Spodnji del mize sem dobro prebrusila in pobarvala z mat črno barvo na vodni osnovi.

Miza je nazaj na svoji poziciji, kmalu se ji pridružijo še novi stoli.

Miza je nazaj na svoji poziciji, kmalu se ji pridružijo še novi stoli.

Končni rezultat mi je zelo všeč, čeprav miza še vedno ni čisto takšna, kot sem si prvotno zamislila. Zdaj jo imam nekako za svoj izdelek in prav zato mi je še toliko bolj všeč. Kakšna pa se zdi vam? Če imate kakšno vprašanje v zvezi s tem DIY podvigom, kar pogumno vprašajte. Z veseljem pomagam, če le lahko. Upam, da sem s to zgodbo koga izmed vas opogumila, da se bo kar sam loti kakšne podobne predelave. Verjemite, zabavno je, pa tudi precej ceneje kot če bi šli v nov nakup.

Podeli in razveseli