Vas že kaj mami vonj po pečenem kostanju? Jesen je že skoraj v svojem zenitu in s seboj, tako kot vedno, prinaša tudi mraz, dež in meglena jutra, ki niso po godu skoraj nikomur, kaj šele kroničnim pesimistom. Vendar ima seveda tudi jesenska zgodba svojo lepšo plat, ki se kaže v privlačni jesenski barvni kulisi, mamljivih vonjih po pečenem kostanju in jabolčnem zavitku in idiličnih dolgih večerih ob prižganih svečkah in zakurjenem kaminu.

Kakorkoli že: vsak letni čas s seboj prinese kaj novega in nas s tem spodbudi k načrtovanju drobnih sprememb v naših domovih, pa čeprav gre pri tem le za značilne sezonske dekoracije.

Prinesite naravo v svoj dom, Fotografije, vir Pinterest

Prinesite naravo v svoj dom, Fotografije, vir Pinterest

Jeseni se moramo žal posloviti od piknikov in nekaterih drugih oblik druženja na prostem. Ker bomo v prihodnjih mesecih več časa preživeli v svojih domovih, je dobro, da se v njih počutimo kar najbolje.

Danci imajo za to občutje prav poseben izraz – hygge (izgovori se hoo-ga), ki v osnovi pomeni udobje. Ta za nas morda nenavadno zveneča beseda izhaja iz norveščine in je pomensko večplastna. Hygge je lahko objem, pomeni pa tudi ustvarjanje dobrega počutja in intimnosti, pozitiven pristop k življenju. Uči nas, kako sprejeti vsak letni čas in uživati v najboljšem, kar ta ponuja. V primeru jesensko-zimske sezone je to intimno druženje s prijatelji ali družino ob dolgih večerih ter iskanje topline pri ljubih osebah in v bližnji okolici. Hygge je torej nekaj, česar nikakor ne moremo prevesti z eno samo besedo. Lahko imenuje vse, kar smo našteli zgoraj in nas obenem odvrača od stvari, ki bi v naša čustva in splošno počutje lahko vnesle nemir.

Sveče poskrbijo za intimno vzdušje, Fotografije, vir Pinterest

Sveče poskrbijo za intimno vzdušje, Fotografije, vir Pinterest

Ravno pravi čas je, da tudi vi razmislite, kako bi v svoje življenje in svoj dom prinesli čim več hygge. O tem sem prebrala kar nekaj člankov, njihovo bistvo pa vam bom poskusila povzeti v desetih točkah:

  1. Sveče, še posebej dišeče, so med Skandinavci zelo priljubljene. Z njimi pričaramo posebno, intimno vzdušje.
  2. Privoščite si vroče napitke. To so lahko kava, čaj, vroča čokolada ali kaj drugega, kar vas bo pogrelo in umirilo.
  3. Jesen in zima sta letna časa, ko se zavijemo v tople pletenine. Volnene nogavičke, puloverji in tople volnene odeje naj bodo vedno pri roki.
  4. Tolažilni sladki prigrizki so odličen dodatek k vročim napitkom, zato se vam bodo v dolgih temnih popoldnevih in večerih ti še posebej prileglii. Če so domači in če dišijo po cimetu, samo še toliko bolje, saj se bo vonj iz vaše kuhinje prijetno razširil po celem domu.
  5. Prinesite naravo v svoj dom. Privoščite si dolge sprehode v naravi. Ti bodo dobro vplivali na vaše počutje, poleg tega pa na sprehodih lahko naberete lepe zimzelene veje, storže, porumenelo listje in vejice s posušenimi gozdnimi jagodami. Iz teh si lahko naredite lep šopek ali pa jih uporabite za kakšno drugo domiselno dekoracijo vašega doma.
  6. Družite se s prijatelji in domačimi. Dolgi večeri so primerni za intimna druženja, ki spodbudijo veselje do življenja, saj v življenje prinesejo smeh in prijetne pogovore.
  7. Pozimi se naše telo hitreje ohlaja, zato je pomembno dobro jesti. Tople začinjene jedi na žlico in druge jesensko-zimske jedi, ki v tem mrzlem obdobju leta dobro pogrejejo naše telo in sprostijo duha.
  8. Ustvarite miren dom. Skandinavski interierji so običajno preprosti, umirjenih barv in z veliko beline. Pomembna so dobra svetila, ustvarjanje vezi s tradicijo (podedovane kose pohištva poskusite uskladiti s sodobnim pohištvom). Danci so znani po tem, da se ne odločijo zlahka za nakupe, raje varčujejo in si potem privoščijo lepo in domiselno oblikovan kos pohištva, ki je kvaliteten in večen. Pomembno je, da imate okoli sebe ljube predmete, ki vas trajno razveseljujejo.
  9. Pojdite ven. Kljub mrazu in dežju čim več časa preživite zunaj. Lahko se odločite za sprehod, pohodniško turo ali kako športno aktivnost. Pomembno je, da se nadihate svežega zraka, ki bo dobro vplival na vaše počutje. Ko se boste vrnili v urejen in topel dom, se vam bo vroč napitek še toliko bolj prilegel.
  10. Upočasnite svoj ritem in poskusite uživati tukaj in zdaj. Hiter življenjski ritem povzroča stres in občutke, da se nam kar naprej nekam mudi. Kadar smo v takšnem razpoloženju, smo tudi precej bolj razdražljivi, kar slabo vpliva na našo psiho. Vzemite si čas za pogovor, dobro knjigo, film ali družabno igro z domačimi. Tako zaključen dan vas bo pomiril in zazibal v slajši spanec.

Tople deke in topli napitki, Fotografije, vir Pinterest

Tople deke in topli napitki, Fotografije, vir Pinterest

Pojdite ven ali pa vsaj na balkon, Fotografije, vir Pinterest

Pojdite ven ali pa vsaj na balkon, Fotografije, vir Pinterest

Tolažilna hrana na žlico, pecivo in vroči napitki, Fotografije, vir Pinterest

Tolažilna hrana na žlico, pecivo in vroči napitki, Fotografije, vir Pinterest

Jesenska dekoracija, Fotografije, vir Pinterest

Jesenska dekoracija, Fotografije, vir Pinterest

Če vas je današnji zapis pritegnil in bi se želeli s to temo še temeljiteje seznaniti, si lahko naročite katero od knjig, ki podrobneje razloži bistvo hygge:

The Little Book of Hygge: The Danish Way to Live Well

How to Hygge: The Secrets of Nordic Living

The Art of Hygge: How to Bring Danish Cosiness into Your Life

Lahko pa si preberete še kak drug tematski zapis,tukaj ali pa tukaj.