OPTIWEB, mlado škofjeloško podjetje se je zaradi hitre rasti soočilo s pomanjkanjem prostora. Stari poslovni prostori so postali premajhni zato so potrebovali večje prostore. Prostor so našli v sosednji poslovni stavbi, ki pa je potreboval temeljito prenovo. Izziv prenove je bil v odprtem tlorisu zagotoviti tako potrebno interakcijo med različnimi oddelki, kot dovolj mirnih kotičkov za koncentrirano delo.

O PROJEKTU

Velikost: 450 kvadratnih metrov

Leto izvedbe: 2019

Nagrada: BIG SEE Interior design award 2020

Projekt so zaupali naši ekipi. Cilj je bil ustvariti prijetno, navdihujoče in produktivno vzdušje za različne ekipe in zagotoviti tudi dovolj velik družbeni prostor, kjer se je lahko celotno podjetje zbralo na svojih rednih tedenskih srečanjih “Wazzup”. Naša oblikovalska ekipa je tesno sodelovala z direktorjem Miho Lavtarjem in njegovo ekipo, da bi zagotovila, da so vse naše in njihove ideje zaživele v kakovostnem končnem rezultatu.

Foto: Janez Marolt

Koncept novih pisarn se v zgornjem nadstropju vrti okoli osrednjega komunikacijskega prostora, kjer zaposlene pričaka sodoben, a prijeten prostor, kjer lahko pustijo oblačila in obutev. Večino glavnega nadstropja zasedajo odprti pisarniški prostori, ki bi jih lahko po potrebi razdelila akustična plošča, če bi katera od ekip potrebovala. Nizki betonsko-kaskadni strop namerno niso obdelovali, da bi omogočili raznolikost v višini stropov in primerjali staro z novim. Nastavljive stropne zvočne plošče so dvojno kot vir svetlobe in so premične, da omogočajo večjo prilagodljivost pisarniškega prostora.

Foto: Janez Marolt

Tloris je tako razdeljen na posamezne oddelke, ki po potrebi ločijo s predelnimi akustičnimi  pregradami. Obstoječ betonski, kasetni strop smo, zaradi nizke višine in potrebnega razvoda inštalacij, namenoma pustili neobdelan, nanj pa umestili viseče akustične panele, ki se prav tako lahko fleksibilno prestavljajo, glede na spreminjajoče se potrebe rastočega podjetja. Odprti tloris dopolnjujejo prostorčki, kot so telefonske govorilnice, soba za sproščanje ter glavna ‘dnevna soba’ podjetja, kjer se nahaja čajna kuhinja in prostor za prireditve, ki lahko sprejme do 60 ljudi.

Foto: Janez Marolt

Ker se podjetje ponaša z njihovo izjemno kulturo, je bilo veliko razmišljanja o “potovanju s stranko”; kako obiskovalci obiščejo pisarniške prostore, hkrati pa zmanjšajo stopnjo vdora delovnega osebja. Da bi zaposlenim zagotovili malo zasebnosti, je bilo na prostem postavljenih več zasebnih sob: tri manjše “telefonske govorilnice”, majhna konferenčna soba in soba za sprostitev. Glavna prednost novega pisarniškega prostora je nova “dnevna soba”, kjer se lahko končno zbere celotna ekipa in ki je hkrati tudi prostor za prireditve, ki sprejme do 60 ljudi.

Galerija projekta (gallery grid)