Pred kratkim smo bili na krajšem obisku v Estoniji, ki je v primerjavi s Slovenijo in glede na svojo velikost seveda, precej manj poseljena. Poleg glavnega mesta Talina smo obiskali tudi druge manjše kraje. Zanimalo nas je predvsem, kako živijo ljudje v tej deželi. Osredotočili smo se na družinske hiše ter na to, koliko se razlikujejo od tipičnih slovenskih družinskih hiš. Na fotografijah spodaj, smo zbrali nekaj tipičnih estonskih podeželskih družinskih hiš in nekaj sodobnejših različic.

Vir: Celovito.si

Vir: Celovito.si

Povprečen Estonec se bo, če mu bodo to dovoljevale finance, raje odločil za bivanje v enodružinski hiši na podeželju kakor v večnadstropni stanovanjski stavbi v primestju. Estonci so namreč veliki ljubitelji narave. Če je le možno vikende preživljajo ob morju, jezerih ali v svojih čudovitih gozdovih. Zelo radi se družijo v naravi in preživljajo čim več časa na prostem, kjer tudi pripravljajo hrano. So namreč veliki ljubitelji peke na žaru. Poleg narave, savne in “grilanja” je fotografiranje, menda, eden izmed najbolj pogostih hobijev med Estonci.

Vir: Celovito.si

Vir: Celovito.si

Na podeželju skorajda ni hiše, ki ne bi imela svoje savne. Gre za tradicijo in nenazadnje tudi za zdravje in ugodje. Poleti se po savnanju ohladijo s skokom v morje ali jezero, pozimi pa se preprosto vržejo v sneg. Tudi družinske hiše, ki so bližje mestom in celo stanovanja imajo pogosto svoje savne.

Vir: Pinterest

Vir: Pinterest

Estonske hiše spominjajo na skandinavske in so v večini primerov lesene, tako znotraj kakor tudi zunaj. Na podeželju je več “klasične” gradnje – tipične dvo in več kapnice z leseno fasado, ki je običajno pobarvana v belo sivi ali kaki drugi svetli barvni kombinaciji. Tako kot so pri nas do pred kratkim kraljevale marelične, rumene in modre fasade, lahko tudi pri njih opazimo podobne trende. Estonske hiše imajo podobno kot skandinavske nekoliko višje strope in velika okna, ki v temačnih in dolgih zimskih dneh poskrbijo za nekoliko več svetlobe v prostoru.

Sodobne družinske hiše so prav tako pretežno lesene, le da je tukaj les najpogosteje kar v svoji naravni barvi, po dizajnu pa sledijo sodobnim arhitekturnim trendom.

Tudi pri nas je trend uporabe lesa pri gradnji družinskih hiš vedno bolj pogost, vendar bi si želeli, da bi bilo takšnih hiš še več. Slovenska predmestja in nenazadnje tudi podeželje je še vedno preveč “onesnaženo” s prizidki in kričečimi fasadami.

Podeli in razveseli