Vir: www.fabredemarien.com

Vir: www.fabredemarien.com

Všeč so nam kreativne rešitve in zgodbe, ki pokažejo, da z dobro idejo in pravimi ljudmi tudi navidez “premajhen” proračun zadošča za udobno in moderno domovanje. Zato začenjamo novo serijo objav na blogu pod kategorijo Rešitve, kjer se bomo trudili poiskati zanimive primere “dobre prakse” arhitekturnih transformacij. Mogoče bo kateri izmed njih navdušil in opogumil tudi vas. Kvaliteta bivanja je namreč izredno pomembna in močno vpliva na naš način življenja in razmišljanja. Želimo si, da bi tudi pri nas videli čim več takšnih ali podobnih primerov.

Tokrat vam predstavljamo projekt transformacije zapuščene garaže v Bordeauxu v Franciji. Gre za dom fotografa Jeremieja Buchholtza, ki je poslovno razpet med Parizom in Bordeauxem. Dolgo je iskal primeren dom zase vendar pri tem ni bil uspešen, saj so bile ponujane nepremičnine predrage za njegov proračun. Nato je našel zapuščeno garažo, katere kvadratura cca 40m2 je ustrezala velikosti stanovanja, ki ga je iskal. Poleg tega je bila cena za nakup pol manjša kot za enako kvadraturo stanovanjske gradnje.

Vir: www.fabredemarien.com

Vir: www.fabredemarien.com

Prijatelji so mu nakup odsvetovali, saj je garaža izgledala precej zapuščeno in žalostno, poleg tega ni imela nobenih oken oziroma vira svetlobe. Nakup se je na prvi pogled zdel norost. Jeremie pa je dobro vedel s kom se mora posvetovati o tem ali se iz zapuščene garaže da kaj narediti. Njegov prijatelj, arhitekt Matthieu Marien je strokovnjak za navidez nemogoče rešitve. V streho garaže je zarezal majhen kvadrat, iz katerega je nastal 12m2 velik atrij in obenem pomemben vir svetlobe za preostalih 40m2 bivalnega prostora.

Vir: www.fabredemarien.com

Vir: www.fabredemarien.com

Vir: www.fabredemarien.com

Vir: www.fabredemarien.com

Stanovanje ima na tej kvadraturi vse potrebno za udobno bivanje, celo prostor za pomožno ležišče se je našel. Arhitekt je znotraj prostora oblikoval velik multi-funkcionalen kos pohištva, v katerem se skrivajo kopalnica, spalnica, pisarna, zofa in garderobna omara. Glede na sorazmerno majhno kvadraturo in ob vsem, kar stanovanje vsebuje, je neverjetno zračno, obenem pa omogoča moderno življenje s stilom. Kako je živeti v takšnem prostoru, boste videli v predstavitvenem videu, ki pove več kot besede.

Podeli in razveseli