Fotografija, vir Pinterest

Fotografija, vir Pinterest

Kavč je zagotovo eden večjih in dražjih kosov našega domačega pohištva. Na srečo njegova velikost in kakovost nista le za okras, saj ga zelo pogosto uporabljamo, zato se nam naša investicija z leti bogato povrne v obliki spokojnih uric, ki jih na njem preždimo. Na kavč se zleknemo po napornem delovnem dnevu, po obilnem kosilu, na njem si privoščimo kitico ali dve popoldanskega dremeža. Kavč postane naš nerazdružljivi partner pri večernem gledanju televizije, ob deževnih vikendih pa ponudi zatočišče vsej družini. Seveda je ob vseh naštetih aktivnostih kavč izpostavljen tudi manjšim ali večjim neprijetnostim, saj na njem včasih (beri: prepogosto) tudi pomalicamo ali si privoščimo pijačo ali dve. Ali pa to namesto nas počnejo drugi družinski člani, na katere se hudujemo zaradi drobtin ali madežev. Lahko bi torej rekli, da je kavč kar dom v malem, saj se na njem in ob njem odvrti večina našega pestrega družinskega življenja.

Izbira in nakup tako pomembnega kosa mora biti torej dobro premišljena. Kako izbrati pravi kavč za našo dnevno sobo? Kako velik naj bo? Kakšne prevleke naj zanj izberemo? To so samo nekatera od vprašanj, na katera si moramo odgovoriti, preden se odpravimo po nakupih. Na kaj vse, in v kakšnem vrstnem redu, morate biti pozorni, boste razbrali iz naslednjih točk:

1. Najprej dobro premislite, kakšne so vaše navade in kako uporabljate prostor, kjer bo stal vaš nov kavč?

Je to prostor, kjer po navadi berete, gledate televizijo in filme, ali v njem običajno sprejmete in postrežete goste? V prvem primeru, ko na zofi večinoma ležite, bo bolje, da izberete kavč, ki ima širši sedalni del, lahko je tudi mehkejši. Če pa boste na kavču veliko sedeli, potrebujete takšnega z ožjim sedalnim delom in tršimi blazinami, ki bodo v oporo vaši hrbtenici.

2. Velikost kavča prilagodite velikosti prostora?

Kako velik naj bo kavč, je odvisno predvsem od velikosti prostora, kamor ga nameravate namestiti. Ali bo to dvosed, trosed, kotna sedežna ali pa kar kompletna garnitura s fotelji? Preden se odpravite po nakupih, dobro premerite prostor. Raje dvakrat kot nobenkrat, pravi stari pregovor. Ne pozabite tudi na širino vhodnih vrat in hodnika, saj bo treba dostavljeni kavč nekako spraviti na svoje mesto.

Fotografija, vir Pinterest

Fotografija, vir Pinterest

3. Kako globoko ste pripravljeni seči v žep?

Če si že na začetku določite cenovni razred iskanega artikla, si lahko prihranite muke neskončnih ogledov, romanj od trgovine do trgovine in dolge ure surfanja po spletu, saj boste primeren kavč iskali le v trgovinah s ponudbo, primerno vašemu proračunu.

4. Ne hitite z nakupom

Ker je nakup kavča običajno kar konkretna investicija, z nakupom nikar ne hitite. Samo zaradi utrujenosti in naveličanosti vam še ni treba hiteti z odločitvijo. Zgrešeni nakupi so najdražji nakupi, to zagotovo že veste. Poleg tega boste kavč uporabljali kar dolgo, zato si zagotovo ne želite, da bi vas vsak pogled nanj spomnil na to, kako je neudoben ali neprimeren za vaš dom.

Fotografija, vir Pinterest

Fotografija, vir Pinterest

5. Kaj pa tkanina in polnilo?

Dobro se pozanimajte, kakšno polnilo vsebuje. Običajno polnilo je poliuretanska pena, kavč je lahko tudi vzmeten, kot dodatno polnilo pa lahko vsebuje tudi kokosova vlakna. Okusi se seveda tudi tukaj razlikujejo. Nekaterim bolj ustreza trši kavč, spet drugi se radi v kavč pogreznejo kot v mehko pernico. Pred dokončno odločitvijo se torej usedite, ulezite in morda preizkusite še kak drug položaj, vse zato, da bi se res dobro prepričali, ali je vaš izbrani kavč tudi udoben in ne samo lep.

Glede tkanin je dilema še večja, saj je izbor res širok. Tudi tu je pomembno uskladiti želje z dejanskimi potrebami. Če imate majhne otroke, bo najbolje, če si omislite usnjenega ali takšnega s snemljivimi prevlekami. Kvalitetno usnje je sicer drago, vendar z leti ne izgublja na videzu, saj se lepo stara. K bolj glamuroznemu ali boemskemu videzu pripomore žamet, bombažna vlakna pa delujejo bolj sproščeno ali športno elegantno, če uporabimo modno terminologijo.

6. Kaj pa barva?

Izbrati nekaj nevtralnega, barvitega ali celo pisanega? To je velika dilema, na katero vam nihče ne more ponuditi končnega odgovora. Vse je seveda odvisno od vašega značaja in okusa. Dejstvo je, da nevtralno (bež ali sivo) zofo lažje dekoriramo, saj nam omogoča sezonsko menjanje slogov. Okus in razpoloženje se z letnimi časi spreminjata, skoraj z enako hitrostjo pa se spreminjajo tudi trendi. Prevleke za okrasne blazine, volnene odeje in druge dodatke lahko hitro in razmeroma poceni zamenjamo. Tu ni nobenega pravila, zato se ne pustite prestrašiti. Morda ste zaljubljeni v določeno barvo ali pa ste vsaj malce naklonjeni ekscentričnim in boemskim interierjem, zato se vam zdijo nevtralni odtenki nadvse dolgočasni – prisluhniti morate sebi in izbrati tisto, kar vam ogreje srce.

Fotografija, vir Pinterest

Fotografija, vir Pinterest

7. Bodite pozorni na podnožje

Čeprav podnožja v trgovini običajno niti ne opazite, bodite pri nakupu pozorni tudi nanj. Kakovost materiala, iz katerega je narejeno podnožje zofe, je precej pomembna. Tudi od nje sta namreč odvisna življenjska doba kavča in naše udobje, saj zaradi uporabe slabih materialov kavči ob presedanju lahko spuščajo neprijetne zvoke.

8. Kupiti v trgovini ali naročiti narejeno po meri?

Nič se ne more meriti z občutkom, da je nekaj narejeno prav za vas, po vaših željah in vaših merilih udobja. Prednosti po meri narejenega pohištva so očitne, vseeno pa je ob tem potrebno poudariti vsaj dvoje: običajno so po meri narejeni kavči nekoliko dražji in tudi izdelava in dobava se znata zavleči. K sreči obstaja tudi vmesna pot, saj marsikateri proizvajalec ponuja tipske kavče, ki jih je moč prilagajati potrebam kupcev. Po navadi je mogoče izbrati tkanino, se »prikrajšati« za naslonjala, dodati okrasne blazine in podobno.