Ker živimo v digitalni dobi in s seboj ves čas nosimo pametne mobilne telefone in druga elektronska orodja, se zdi, da klasičnih ur ne potrebujemo več, kar velja zlasti za stenske. O njihovi uporabni vrednosti namreč ne razmišlja skoraj nihče več. Ker pa današnji čas zaznamujeta tudi tekmovalnost in hitrost, se vseeno pogosto zalotimo, kako s pogledom preiskujemo, če je v prostoru kaka ura, na kateri bi lahko preverili, ali nam čas še uspeva držati na vajetih. Čeravno stenske ure niso več tisto, kar so bile nekoč, jim notranji opremljevalci in okraševalci posvečajo vse več pozornosti, zato je tudi izbira na trgu čedalje bolj pestra.

Različni dizajni stenskih ur, Fotografije; vir Pinterest

Različni dizajni stenskih ur, Fotografije; vir Pinterest

Morda tudi vi razmišljate o nakupu, pa ne veste, kako izbrati pravo velikost ali dizajn, da bi se ura čim bolje prilegala vašemu prostoru? Zadnje nikakor ni nepomembno, saj lahko odločitev občutno vpliva na videz vašega bivalnega ali poslovnega prostora. Kako izbrati pravo stensko uro in kam jo obesiti, da bo prišla do izraza?

Za vas smo zbrali nekaj idej, ki vam bodo pomagale pri odločitvi:

  • Pri izbiri ure sledite osnovni naravnanosti vašega interijerja in se držite začrtanega stila. V prostoru, ki je opremljen zelo moderno, bi lahko ura, oblikovana v podeželskem slogu, izstopala kot moteč tujek. Enako seveda velja tudi v obratnem primeru.
  • Bodite pozorni na velikost in razmerja. Seveda se morate najprej odločiti, kam želite uro obesiti. Lahko jo obesite nad sedežno garnituro in jo umestite v svojo domačo galerijo (več idej najdete tukaj), morda pa jo postavite nad kamin ali na ozko steno v presledku med okni ali vrati. Od izbire lokacije je odvisna tudi velikost ure. V majhnem prostoru lahko (pre)velika ura hitro deluje moteče, nič kaj bolje pa ni, če veliko prazno steno opremimo s (pre)majhno.
  • Poskrbite, da bo ura dobro vidna. V otroških sobah si denimo lahko privoščite več igrivosti. Na barvni steni ali pisani tapeti bo bela ura bolj izstopala kot na beli. Velika stenska ura z vidnim mehanizmom se bo lepo skladala z industrijsko oblikovanim interijerjem, minimalistična ura brez številk pa bo primerna za oblikovno prečiščen skandinavski slog.
  • Iz tršega papirja ali kartona si pripravite izrez ure v njeni dejanski velikosti. Storite podobno, kot bi sestavljali optimalno stensko razporeditev slik (primer si lahko ogledate tukaj). S pomočjo “modela” si boste ustvarili boljšo predstavo o tem, ali izbrana velikost ure resnično ustreza vašemu prostoru in kam bi jo bilo najbolje namestiti. Pomembna je namreč tudi višina namestitve – idealna višina je višina oči (kot lahko vidite tukaj).

Primeri interijerejev z različnimi dizajni stenskih ur, Fotografije; vir Pinterest

Primeri interijerejev z različnimi dizajni stenskih ur, Fotografije; vir Pinterest