Fotografija vir Pinterest

Fotografija vir Pinterest

Vsi bi radi imeli udoben in urejen dom, v katerem bi se dobro počutili tako mi kot tudi naši obiskovalci. To je pomembno zlasti v zimskem času, ko več prostega časa preživimo doma in naš dom postane prijetna sprostitvena oaza.

Veliko lahko postorimo že samo z dekorjem in dodatki, ki jih izbiramo letnim časom primerno. Najbolj drzni znajo uravnotežiti ležernost in eleganco. Pravi mojstri takšnega opremljanja so že pregovorno Skandinavci, o čemer smo navdušeno pisali tudi na tem blogu.

Fotografija vir Pinterest

Fotografija vir Pinterest

Mnogi med nami bi si verjetno želeli imeti “cool” opremljeno stanovanje. Minimalistična estetika, zmernost pri uporabi barv in sem ter tja še kak ikonski oblikovalski kos, ki nikoli ne zastara, so le nekatere od značilnosti severnjaškega pristopa k opremljanju. Skandinavski interierji zares nikoli ne razočarajo.

Vsega naštetega se še kako dobro zaveda Londončanka Nikki Brantmark, ki s svojim možem in tremi otroki že 12 let živi na jugu Švedske, od koder prihaja njen izbranec. Poznamo jo kot avtorico popularnega bloga “My Scandinavian home”, kjer nam predstavlja različne vrste skandinavskih oziroma z nordijskim slogom navdahnjenih interierjev.

Povzeli smo nekaj njenih predlogov, ki vam jih spodaj na kratko predstavljamo.

Fotografija vir Pinterest

Fotografija vir Pinterest

1.Hygge

Hygge je prijeten občutek udobja in domačnosti, veselje do drobnih stvari. Zavemo se ga, ko nam je v nekem prostoru ali določenem krogu ljudi prijetno. Takšne občutke pa si lahko z malo truda in denarja pričaramo tudi doma. O tem, kaj vse je lahko hygge smo pisali nedolgo nazaj, več pa si lahko preberete tukaj.

2. Naj bo preprosto

Pri oblikovanju interierja lahko upoštevamo več različnih pravil, saj nam je redko na kožo pisan en sam slog. Skandinavski interierji so prepoznavni po svoji preprostosti in skromnem okrasju. Eno redkih pravil, ki se ga držijo pri opremljanju, je zagotovo geslo “manj je več”. Raje kupujejo manj in tisto bolj kvalitetno. Tako opremljen prostor morda na prvi pogled deluje hladno in prazno, vendar znajo severnjaki udobnost pričarati z uporabo različnih tekstur. Tople volnene odeje, živalske kože, les in usnje so naravni materiali, ki jih v njihovih domovanjih pogosto srečujemo. Pri dekorativnih predmetih veliko dajo na skromnost, saj naj ti v prostoru ne bi prevladali. Vsak nov kos, ki nas prepriča do te mere, da bi si ga želeli imeti doma, naj ima tako estetsko, kot tudi uporabno vrednost. Pred nakupom velja dobro premisliti, ali novo dekoracijo oziroma predmet zares potrebujete ali pa vas je le obsedla potrošniška mrzlica. Pomembno je tudi, da se predmeti med seboj dopolnjujejo, predvsem po slogu oblikovanja.

Fotografija vir Pinterest

Fotografija vir Pinterest

3. Nevtralni odtenki

Če želite posvojiti skandinavski slog, je pomembno, da se odrečete močnim in kričečim barvam. Ker je naravna svetloba pri njih v določenih letnih obdobjih omejena, imajo v svojih domovih zelo radi veliko beline. Okna le redko zastirajo zavese, ki se pogosto uporabljajo le kot mehka obroba, saj so okna zvečine odstrta. Okna uporabljajo tudi kot bralne kotičke, in sicer tako, da na širšo okensko polico postavijo blazine ter mehke ovčje kože. Tak kotiček ni idealen le za branje, temveč tudi pitje jutranje kave ali pa samo za crkljanje in razgledovanje.

Njihova priljubljena barvna paleta vsebuje naravne zemeljske tone ter različne odtenke bele in sive barve. Gre za barvno paleto, ki spominja na naravne tone, ki so na severu tudi sicer zelo priljubljeni, saj tamkajšnje domove pogosto krasijo fotografije narave. V zadnjem času so zelo priljubljene tudi temne stene, kot je recimo črna, temno zelena ali modra, ki prostor naredijo še bolj intimen (brlogast). Občutek intimnosti in domačnosti ustvarjajo tudi z uporabo sveč oziroma različnih tipov svetil.

Fotografija vir Pinterest

Fotografija vir Pinterest

4. Tukaj živjo zanimivi ljudje

Ste tudi vi nagnjeni k temu, da na svojem prvem obisku pri nekom radi malo popasete svojo radovednost? Zanima vas, kako urejen dom imajo vaši novi znanci, zato vaše oči kar naprej potujejo po prostoru in raziskujejo. Slike, naslovi knjig in izbor razstavljenih predmetov nam lahko o stanovalcih pove marsikaj.

Kadar govorimo o minimalizmu, si pod to oznako pogosto predstavljamo hladna in neosebna stanovanja, ki jih videvamo po različnih arhitekturnih revijah. Pri skandinavskih interierjih pa je v ospredju drugačen minimalizem. Izbrani predmeti so domiselno oblikovani, da jih je na nevsiljivem ozadju hitro moč opaziti. Da vse skupaj ne bi delovalo preveč hladno ali celo klinično čisto, uporabljajo različne teksture in naravne tkanine, kot so recimo lan, volna in podobno. Ni pomembno, da je vse “zglancano” in na črto zlikano, saj mora dom delovati naravno in sproščeno. Priljubljene so rastline in drugi naravni dodatki, kot na primer kamenčki, školjke ali naplavljen les. Slednjega se da uporabiti na različne izvirne načine. Če ne živite blizu morja, se lahko s sprehoda po bližnjem gozdu vrnete s storži ali lepimi vejami. Iz teh naravnih elementov lahko z malo domišljije in spretnosti izdelate lepe in poceni dekorativne predmete. Če boste to počeli z otroki ali prijatelji, in si ob tem privoščili še topel kakav, boste zelo verjetno začutili tudi več pomenskih odtenkov besede Hygge. Leseno pohištvo, ki ga severnjaki naravnost obožujejo, in morda kak podedovan star pohištveni kos, bodo vašemu domu dodali še več značaja. Nevtralne stene so lahko odlična podlaga za vaše ljube fotografije, grafike in slike. Ustvarite pravo malo domačo galerijo, ki bo obiskovalcem vašega doma zgovorno povedala, kaj vse vas zanima in v kako zanimive osebe ste se razvili.

Če boste sami poskušali opremiti svoj dom v podobnem slogu, vam morda prav pride tudi objava na tej povezavi.