Vsi se radi sem in tja zatečemo po kak kos pohištva v Ikeo. Marsikateri profesionalni opremljevalec in celo kak amaterski navdušenec pa ob omembi švedskega giganta tudi vzvišeno zaviha nos. Res je, da pregovor „malo denarja, malo muzike” bolj ali manj drži. Vendar v Ikei ni vedno tako, saj je tam mogoče najti tudi posebne oblikovalske kose in to po zelo sprejemljivih cenah.

Med njihovimi linijami zagotovo vidno izstopa kolekcija Stockholm, ki jo imajo v ponudbi že od leta 1984. Kolekcija, ki temelji na preprostih in praktičnih načelih, značilnih za skandinavsko oblikovanje, se vsako leto dopolnjuje z novimi izdelki.

Fotografija vir internet

Fotografija vir internet

Od aprila naprej tako lahko občudujemo 47 novih kosov pohištva in dodatkov iz te skrbno oblikovane kolekcije. Oblikovalci so pri njenem snovanju navdih iskali v naravi in tradicionalnih obrteh. To je opaziti zlasti pri manjših kosih, kot so vaze, kozarci, pladnji in podobno, ki tudi sicer predstavljajo večji del kolekcije. Les in pihano steklo, juta, volna in ratan so naravni materiali, iz katerih rokodelci že od nekdaj radi ustvarjajo, obenem pa je njihova raba skladna tudi z osnovnimi smernicami kolekcije. Uporabljene tkanine so prav tako iz naravnih materialov: veliki udobni kavči so oblečeni v bombažni žamet, prav tako dekorativne blazine, medtem ko so preproge volnene. Poleg naravnih odtenkov lesa, ratana in jute prevladujejo živahno rdeča in modra barva ter nekoliko bolj umirjena sivo modra.

Fotografija vir internet

Viveca Olsson, ki je odgovorna za razvoj kolekcije, pravi, da je bila ta že v osnovi zasnovana na vrednotah, ki so severnjakom tudi sicer zelo pomembne. Osnovne smernice pri ustvarjanju kolekcije so uporaba kvalitetnih materialov, brezčasni dizajn, primeren za vsakdanjo rabo, ter funkcionalnost in domačnost.

Fotografija vir internet

Pri snovanju novih trendov v interierju se oblikovalci pogosto zgledujejo po kulturnih tradicijah različnih dežel. Skandinavski minimalizem, ki je že vrsto let v trendu, dobiva vse močnejšo konkurenco v še bolj prečiščenem japonskem slogu oblikovanja.

Fotografija vir internet

Fotografija vir internet

Z združitvijo oziroma prepletom dveh podobnih pristopov se je izoblikoval nov slog, tako imenovani Japandi (ime je sestavljeno iz besed Japanese in Scandinavian), ki naj bi v letu 2017 v svetu notranjega oblikovanja popolnoma prevladal. Danska blagovna znamka Bloomingville in avstralski Globe West v svojih najnovejših kolekcijah sledita Japandi slogu. Ikea z novo kolekcijo Stockholm, ki poveličuje tako imenovani slow living, umirjenost in uživanje v drobnih stvareh, ta vtis le še krepi.