Dokler bomo ljudje hodili, bodo tla tista površina, s katero smo ves čas v stiku. No, razen v spanju (čeprav tudi to se lahko spremeni, če bi imeli pravi parket :)) … Ker si doma večinoma želimo topline, udobja in seveda tudi lepega ambienta, se velikokrat obločimo za parket. Za kakšen parket se bomo odločili, je odvisno od naših želja, načina uporabe, želenega videza itd. Nas mora prepričati tudi občutek, ki ga imamo, ko hodimo po parketu. Težko vam opišemo razliko, ampak ko smo po oljenem krtačenem parketu prvič hodili bosi, samo bili “uročeni”. Sezujte copate in stopite bosi! Dobro je tudi za vaša stopala 🙂

Ker ozaveščenost o pomembnosti varovanja okolja vse bolj raste, se temu primerno prilagaja tudi industrija, ki z upoštevanjem najnovejših direktiv ponuja kvalitetna in okolju manj škodljiva olja.

Tokrat se je o oljenih parketih za nas razpisal Alex Kuduzović iz Dekorisa. Tudi pri njih v salonu lahko hodite bosi 🙂

Vir: parketi-dekoris.si

Vir: parketi-dekoris.si

Časi, ko smo parket izbirali le po vrsti lesa, so mimo. Le-ta je bil na voljo kot posamezna masivna deščica, katere lega se je lahko delila na vrstno ali ribjo kost polaganja. Jesen, javor, hrast, gaber in smreka so bile vrste lesa, ki so bile na voljo in se jih je po polaganju, pri katerem so uporabljali smolo ali žebljičenje, lakirali s takrat dostopnimi laki na osnovi topil.

Danes je izbor precej širok in včasih za končnega kupca kar težaven. Na voljo je vedno več vrst lesa; med najbolj priljubljene sodi hrast, ki ponuja vedno več možnosti. Vedno bolj so v ospredju izgotovljeni parketi, ki jih oljimo in tako lažje določamo tone ter jih po želji kombiniramo s pohištvom.

Vir: parketi-dekoris.si

Vir: parketi-dekoris.si

Klasično oljen parket, zaradi vsebnosti tanina v lesu, postane zlato rumene barve in z leti pridobi na žlahtnosti. Priporočljivo je, da so parketne deske krtačene, saj tako nežno odstranimo mehke dele letnic, s čimer doseženo, da so morebitne poškodbe na samem lesu kasneje manj vidne. Oljenje ima danes veliko več dobrih lastnosti kot slabih. Kljub temu, da je olje po določenem času potrebno obnoviti (in je to lahko tudi edini razlog, zakaj posamezniki oljenju niso naklonjeni), ima oljenje veliko več pozitivnih lastnosti. Oljen parket lahko v primeru poškodbe ali madeža obnavljate točkovno ali pa po posameznih deskah. Obnavljanje ne pusti vidnih nepravilnosti in tako omogoča, da v kratkem času sanirate nastale napake. Pri obnovi parketa z oljem, ki se opravi na nekaj let, je velika prednost tudi to, da je parket 8 ur po obnovi pohoden, njegov videz pa ponovno kot nov. Stroški so sorazmerno nizki, delo je opravljeno hitro in je tudi zelo čisto – brez potrebnega brušenja in premikanja vsega pohištva. Ker ozaveščenost o pomembnosti varovanja okolja vse bolj raste, se temu primerno prilagaja tudi industrija, ki z upoštevanjem najnovejših direktiv ponuja kvalitetna in okolju manj škodljiva olja.

Vir: parketi-dekoris.si

Vir: parketi-dekoris.si

Olje prodre globoko v pore lesa in ga tako zaščiti od znotraj in od zunaj. V primeru uporabe kvalitetnih olj, katerih poreklo poznamo, je nepotrebno skrbeti glede madežev in samega vzdrževanja. Pri uporabi mila za vzdrževanje, ki je namenjen za oljene površine, izboljšate in podaljšate življenjsko dobo, tako olju kot vašemu parketu. Za uporabnika pa je morda najpomembnejši občutek ob stiku z oljenim lesom in hoja po njem, saj je ta veliko bolj čutna in topla kot pri lakiranih površinah.

O Dekorisovih parketih bi lahko napisali veliko lepega … Še najlepše pa o sebi govorijo, ko jih položimo v prostor. Lahko pa nekaj napišemo o tistih, ki ga prodajajo in pologajo (za razliko od parketa, ki se kar sam hvali) 🙂 Alex se resnično potrudi in posveti temu, da vsak prostor dobi najboljši možni parket. Cenimo njegovo zanesljivost, kvaliteto, prijaznost in seveda tudi strokovnost, zato bomo veseli novih skupnih projektov.

Podeli in razveseli