V seriji zapisov skrivnosti dobre gradnje bomo s pomočjo naših sodelavcev predstavili najpomembnejše stvari, ki jih morate vedeti pred gradnjo ali obnovo doma.

Gradnja ali prenova je zapleten proces, ki zahteva sodelovaje ljudi različnih strok. Saj če smo se kaj naučili v teh letih, potem je to nedvomno dejstvo, da nihče nima dovolj znanja, da bi vedel prav vse. Zato se povezujemo z različnimi strokovnjaki, ki obvladjo svoje področje, saj le skupaj lahko ustvarimo kakovosten in cenovno dostopen dom za vsakogar.

V prvem prispevku bomo govorili o morda najpomembnejšem vidiku vsake velike investicije, to je denarju. Kako se pravilno lotiti finančnega načrtovanja, nam bo razložila Ana Vezovišek, ki se ukvarja z neodvisnim finančnim načrtovanjem in svetovanjem, kako iz vašega denarja požeti kar največ. Toplo priporočam tudi branje njihovega bloga.

Projekti, s katerimi se v življenju srečamo enkrat ali mogoče dvakrat, od nas zahtevajo ogromno časa, energije, denarja, potrpljenja in stresa. Tako tistega pozitivnega kot negativnega. Med te, res obsežne projekte, gotovo sodijo izgradnja hiše, celovita prenova stanovanja, izgradnja vikenda itd. Pot od idejne zasnove do končnega rezultata je zelo dolga in le redko skladna s smernicami, ki smo si jih
zastavili na začetku. Nemalokrat nas namreč na poti presenetijo izzivi, na katere nismo računali in ki za nas pomenijo bodisi potreben dodatni čas, denar ali energijo.

Ste se kdaj vprašali, zakaj pride do tega? V čem je skrivnost? Verjeli ali ne, vsa skrivnost je v dobrem načrtovanju. In dobro načrtovanje ne pomeni samo to, da vemo, kaj moramo narediti ali do kdaj, temveč tudi to, koliko sredstev bomo za ta projekt potrebovali. In pozor! Ne govorimo o neki pavšalni oceni, temveč o natančnem izračunu, na podlagi katerega bomo projekt resnično zaključili. Torej brez dodatnega zadolževanja, dodatnih stroškov itd.

(c) istockphoto

(c) istockphoto

In tukaj se nemalokrat zalomi. Ljudje pogostokrat podcenimo vrednost projekta. Rezultat tega pa je prezadolženost ter na koncu neuspešno zaključen projekt. Še huje. Naša hiša sameva nedokončana, medtem ko se mi komaj prebijamo iz meseca v mesec in še vedno plačujemo najemnino. Vam je znano? Meni je, saj se dnevno srečujem s takšnimi primeri. In veste, kje je prišlo do napake? Na začetku! Brez načrta za samo izvedbo, brez finančne konstrukcije so se ljudje lotili tako zahtevnega projekta, kot je gradnja. Brezglavo so črpali sredstva iz naslova kredita, plačevali storitve, kot se jim je zdelo, da je prav, brez posebnega nadzora verjeli izvajalcem, da vedo, kaj delajo in …. Kaj kmalu prišli do težave, ki jim je prinesla slabo voljo, stres in izgubo energije.

Ko govorimo načrtovanju, zelo redko pomislimo na načrt financiranja, ki je eden ključnih! Zakaj? Zato, ker ima napačni pristop k zadolževanju lahko hude posledice. Najhujše vodijo do izgube nepremičnine in tega si gotovo nihče ne želi. Pa vendar se dogaja in ne tako zelo redko.

Načrt financiranja vsebuje opredelitev ključnih elementov, ki vplivajo na izbiro pravega načina in vira financiranja. Od analize trga, možnih scenarijev, analize osebnega/družinskega proračuna do ustrezne zaščite. Vse to je zelo pomembno, saj lahko pod črto pomeni prihranek do več 10.000 eur. Neverjetno, kaj ne? Pa vendar zelo resnično! Dejstvo je, da v današnji poplavi ponudb in pogojevanj s strani bank nujno potrebujemo nasvet neodvisnega strokovnjaka. Le ta vas bo popeljal mimo vseh pasti in vas pospremil po poti iskanja financiranja – na varen in etičen način!

Podeli in razveseli