Fotografija, vir, Pinterest

Fotografija, vir, Pinterest

Sončni dnevi prihajajo in nas vabijo v naravo. Vsak prosti trenutek si želimo izkoristiti za osvežitev na prostem. Močnejša svetloba, ki jo smo jo dolgo željno pričakovali, pa žal razkrije tudi umazanijo na oknih, skriti prah in vso navlako, ki se nam je nabrala v dolgih temnih zimskih dneh. Najbolje bo, da s pomladanskim čiščenjem opravimo čimprej. Saj vemo, kako je s tem: kar lahko storimo danes, raje ne prelagajmo na jutri. Ves čas prelagamo obveznosti, ki se zato neusmiljeno kopičijo, dokler se jih ne nabere toliko, da ne vemo več dobro, kje in kako bi se zadeve lotili.

Poleg umazanije, ki je bolj ali manj površinska, je naš največji sovražnik raznorazna navlaka, ki jo vztrajno kopičimo. V teoriji se sicer vsi jasno zavedamo, da je potrebno stvari, ki jih ne uporabljamo več, zavreči, podariti ali jim dati neko novo funkcijo (jih uporabiti na drugačen način). V praksi pa se pospravljanja in sortiranja lotimo preredko. To pomeni, da nas večina živi v prenatrpanih domovih, kjer navlaka zavzema čisto preveč dragocenega prostora. Ste se kdaj vprašali, koliko pravzaprav stane kvadratni meter vašega doma? Prepričana sem, da je cena čisto previsoka, da bi ta kvadratni meter uporabljali za skladiščenje prastarih spominov, knjig ki jih nikoli ne bomo prebrali, oblek in čevljev, ki so že zdavnaj iz mode in jih ne nosimo več in še česa podobnega.

Fotografija, vir, Pinterest

Fotografija, vir, Pinterest

Pred časom sem prebrala svetovno uspešnico The Life-Changing Magic of Tidying Up (Umetnost pospravljanja: urejeno stanovanje bo spremenilo vaše življenje) Japonke Marie Kondo, ki bralcem korak za korakom razlaga svojo revolucionarno metodo čiščenja in organizacije doma. Marie Kondo je na Japonskem prava zvezdnica in velja za njihovo “verzijo” Marthe Stewart. Omenjena knjiga jo je tako rekoč katapultirala med svetovne zvezde. Če malo pobrskate po internetu, boste našli cel kup člankov, ki povzemajo njene metode urejanja našega mikrookolja. Tukaj vam navajam le nekaj osnovnih korakov za začetnike oziroma tedenski “šnelkurs pripomoček”.

Tedenski Marie Kondo izziv za začetnike

1.dan

Podarite garderobo, čevlje in torbice, ki vas že dolgo ne razveseljujejo in jih zato ne nosite. Vse kar ostrane primerno zložite in razporedite po omarah.

2.dan

V vhodni veži naredite prostor za shranjevanje drobnarij kot so ključi, denarnice, kape, šali in podobno.

3.dan

Očistite svojo pisalno mizo. Odstranite nepotrebne knjige in stare dokumente.

4.dan

V dnevni sobi in jedilnici uredite police in vitrine. Znebite se predmetov, ki jih že dalj časa ne uporabljate.

5.dan

Dobro prevetrite omarice v kopalnici in odstranite vse nepotrebne stekleničke, tube in druge nepregledne drobnarije.

6.dan

Dobro preglejte omare s posteljnino in brisačami in se znebite dotrajanih izdelkov. Vse kar ostane ponovno prepognite in zgledno zložite.

7.dan

Preglejte in na novo organizirajte kuhinjske omarice in vsebino hladilnika.

Fotografija, vir, Pinterest

Fotografija, vir, Pinterest

Fotografija, vir, Pinterest

Fotografija, vir, Pinterest

“Kondo metoda” je morda nekoliko ekstremna, vendar resnično deluje. Seveda jo lahko prilagodite sebi, pomembno je le, da čimprej začnete z urejanjem. Ker tudi sama močno verjamem v to, da je treba garderobne omare, predale in druge shranjevalne površine redno “prazniti”, sem se branja knjige lotila analitično. Vas zanima do kakšnih zaključkov sem prišla?

Vsebine knjige vam ne bom povzemala, saj jo boste zagotovo hoteli prebrati sami, kajne? Čisto za konec pa še moja spoznanja, ki govorijo v prid takojšnji akciji.

1. Čas

Zaradi nereda, ki se mi kopiči doma, zapravljam svoj čas, in to na način, ki mi ni všeč. Ko je situacija zares nevzdržna, pošljem svoje fante na izlet, sama pa se lotim temeljitega čiščenja. Medtem ko se imajo oni prijetno, se jaz potim in hitim, da bi še pred njihovo vrnitvijo uredila vse potrebno. Čas, ki bi ga sicer preživela v družbi svoje družine, namenim čiščenju, kar me običajno ne osrečuje.

2. Denar

Spoznala sem, da me navlaka, kot sem že prej omenila, veliko stane. Pa ne samo denarja temveč tudi veliko mojega duševnega miru. Redno plačujemo najemnino ali kredit za svoje nepremičnine in vedno znova se nam zdi strošek previsok. Čas je tudi denar in če ga namenimo za iskanje založenih predmetov, namesto da bi medtem delali kaj kar bi nam prineslo zaslužek, je to tudi zapravljanje. Tudi založene knjige iz knjižnice ali dvd-ji sodijo v to kategorijo. Saj se vam je že zgodilo, da jih nikakor niste našli in nazadnje ste morali kupiti nove. Pa je šel spet vaš denar v “franže”.

3. Energija

Pogled na prenatrpan prostor ob prihodu domov me lahko tako potre, da izgubim voljo, da bi se lotila urejanja.

4. Čistoča

Ko se znebimo nepotrebne navlake, prostor zadiha in že na prvi pogled izgleda čistejši. Prazne prostore tudi veliko hitreje očistimo, zato si lahko privoščimo temeljitejše čiščenje. Namesto, da bi urejali in prekladali predmete, ki jih v resnici ne potrebujemo več, se lotimo temeljitega čiščenja. Rezultat bo bleščeč in še čas bomo prihranili.

5. Mir

Navlaka povzroča stres, kar je nasprotje miru. Saj poznate te situacije, ko recimo pričakujete obiske in nimate prav veliko časa. V dnevni sobi je kup nezlikanega perila, na jedilni mizi je polno navlake, ki so jo pustili otroci, ko so večer pred tem delali domače naloge. Najhitrejši način je, da vse znosimo v eno sobo in poskrbimo, da tja res nihče ne vstopi. Tista soba je potem še lep čas v neredu, kar nas vztrajno vznemirja in sili v razmišljanje o tem, kdaj se je bomo vendarle lotili pospraviti.

Pri nas doma je pogosta še ena situacija, ki se bo tudi vam morda zdela znana. Zvečer, ko se namenite poljubit otroke za lahko noč, se v hodniku spotaknete ob igračko in izgubite živce, potem pa ugotovite, da do otroške postelje sploh ne morete, ne da bi pohodili kakšno nadvse pomembno igračko. Namesto, da bi se večer končal mirno in ljubeče, se malo skregamo in na hitro poskušamo vspostaviti vsaj zasilen red. No, toliko o miru.

Prostor v katerem živimo, mora biti prilagojen osebi kakršna želimo postati in ne tisti, ki nas je opredeljevala v preteklosti. Pospravljanje je navdušujoče in nalezljivo. Ko enkrat začnete, boste vedno znova hoteli doživeti ta osvobajajoč občutek, pravi Marie Kondo.

Če vas zanima še kaj več si preberite še ta članek ali pa si oglejte spodnji video posnetek.