Z družino naj odraste tudi dom

>Z družino naj odraste tudi dom

V življenju so različna obdobja. Prav tako ima svoja obdobja družinsko življenje in z njim tudi njegov dom. Začetki družinskega življenja so precej burni, polni prilagajanj in iskanja hitrih rešitev, velikokratih začasnih (dokler-otroci-malo-ne-zrastejo rešitev). Vse našteto se z leti vse bolj opazi tudi v domovih družin. Ko družina malce odraste, vsi že komaj čakajo spremembe.

O PROJEKTU

Proračun: 58.000 EUR

Načrtovanje: 6 mesecev

Čas prenove: 3 mesece

“Ko smo razmišljali o prenovi, nas je bilo najbolj strah lažnih obljub izvajalcev. Ko smo poklicali ekipo Celovito, nas je najbolj presenetil hiter odziv in vtis zanesljivosti že ob prvem obisku.”

Preobrazba hodnika v svetel in zračen prostor. (Foto: celovito.si)

V takšnem družinskem obdobju nas je poiskala tričlanska družina s hčerko v najstniških letih. Lotili so se prenove stanovanja v 1. nadstropju njihove družinske hiše, kjer živijo skupaj z babico. Babica ima svoje stanovanje v pritličju, družina je živela v mansardi, 1. nadstropje pa je bilo že več kot 10 let neuporabljeno, v njem je samevalo le nekaj kosov starega pohištva. Da bi si torej uredili dom nadstropje nižje, so zavihali rokave in pričeli z deli. Brez načrtov in jasnega plana, kdaj, kako in kdo bo stanovanje prenovil, so najprej začeli s prenovo kopalnice. In se je kaj hitro zapletlo in delo je obstalo. Sredi nereda so se odločili, da poiščejo pomoč. Lastnica je na spletu našla našo spletno stran in nas poklicala za nasvet. Od tu naprej je šlo vse bolj gladko.

Najprej smo zasnovali novo organizacijo prostorov, ki je bila ukrojena glede na njihove potrebe in želje. Želeli so si svetlih, sodobnih prostorov. Predvsem jih je skrbel dolg hodnik v katerega se vstopa iz stopnišča, saj so imeli enak temen hodnik tudi v mansardi. Najprej smo prostor osvobodili vrat v kuhinjo in dnevno sobo, da se lahko svetloba iz svetlega dnevnega dela zliva v celoten hodnik, z druge strani pa je hodnik osvetljen preko steklenih vrat, ki vodijo na stopnišče.

Ko so se lotili prenove so že razmišljali, da bi združili kuhinjo in dnevno sobo, niso pa vedeli, kako bi v prosotoru potem postavili opremo. Prostor smo zasnovali tako, da je kuhinjo uporabna, z dovolj prostora za shranjevanje in hkrati dovolj “lahkotna”, da je skladna z dnevnim delom. Le-ta bo s kaminom, televizjo in delovnim kotičkom gostil družinske člane ob sprostitvi v prostih trenutkih.

Kuhinja prejKuhinja potem

Visoke kuhinjske elemente smo torej postavili ob steno z dimnikom, kjer so skriti pred preostalim prostorom. (Foto: celovito.si)

Iz hodnika vodijo vrata še v kopalnico, spalnico in sobo za hčerko. Da bo lahko kopalnica družini delno služila tudi kot garderoba, je na sredini prostora klop s košarami za obleke. Prostor za shranjevanje in pralni stroj sta v nizu omar pod umivalnikom.

Spalnica je tempelj sprostitve, za katerega so si želeli, da je zelo umirjen in svetel. Pohištvu smo dodali le nekaj lesenih elementov, ki dajo prostoru pečat in dodatno funcionalnost (obešalniki, ročaji za omaro in regal za shranjevanje).

In nenazadnje še soba za hčerko. Tudi ta prostor smo nadgradili tako, da lahko mladostnica v njem razvija svoje talente in si prostor prilagodila svojim željam in okusu. Ker dekle rado pleše, bo lahko plesne korake vadila v sobi pred ogledalom. Dolga nizka omarica med posteljo in mizo bo ob obisku prijateljev lahko služila kot klop, velika pisalna miza pa bo hčerki omogočala tudi lažje učenje, dovolj prostora za risanje … Stene smo namenoma pustili gole, da si jih bo lahko zapolnila s tistim, kar jo v tem trenutku navdušuje.

Tloris prejTloris potem

Levo: prvotni tloris, desno: nova organizacija (Foto: celovito.si)

V novem domu se za vsakega izmed članov najde poseben kotiček. In naše poslanstvo, da jim pričaramo dom za sproščeno bivanje, je izpolnjeno. Stanovanje v 1. nadstropju je postalo njihov novi dom. Dom, kakršnega so oni sanjali, mi pa smo jim ga pomagali udejanjiti. Zgodba z res lepim koncem.

“Odlično so znali prepoznati naše želje in jih z dobrimi idejami še nadgradili. Izpostavili bi tudi njihov pošten odnos, prijaznost, natančnost in odzivnost. Dela v času izvedbe so potekala tekoče in kakovostno, zato je bilo sodelovanje z njimi za nas res nenaporno. Vsekakor jih bomo za prenovo doma priporočili prijateljem in znancem.”

Galerija projekta (gallery grid)

By | 2017-11-22T08:40:08+00:00 avgust 2nd, 2017|celovita preobrazba, prenova hiše, Projekti, stanovanje|