Kupiti stanovanje v Ljubljani, nekje med centrom in obvoznico, je kot dobitek na loteriji. En izmed naših naročnikov je imel srečo. Našel je stanovanje v Šiški, ki je odlično izhodišče za izlet v center s kolesom ali pa pobeg iz Ljubljane z avtom. Nahaja se v eni od večstanovanjskih stavb ob Celovški cesti, ki jo od vozišča loči parkirišče z drevoredom. Ta poskrbi, da je zrak, ki ga stanovalci vdihavajo vsaj malo bolj čist in da je hrup ob prometni vpradnici malo bolj znosen. Z balkona pa nam seže pogled proti vzhodu, kjer se v pogled ujame zvonik Plečnikove cerkve.

Stanovanje je namenjeno mlajšemu moškemu, čigar življenje je trenutno razpeto med Ljubljano in tujino. Novi lastnik je ob nakupu prevzel stanovanje, v katerem so bili prostori in oprema v precej slabem stanju, tako da smo lahko načrtovanje začeli povsem od začetka.  

Naročniku je bilo najpomembnejše, da bo stanovanje udobno ter da ima velik osrednji prostor, ki lahko sprejme tudi večjo skupino ljudi. Tloris smo zato temeljito spremenili in ga prilagodili vsem željam.

O PROJEKTU

Proračun:  160.000 EUR

Načrtovanje:  8 mesecev

Čas prenove:  8 mesecev

Leto zaključka prenove: 2021

PrejPotem

Tloris stanovanja prej in potem.

Obstoječa razporeditev stanovanja novemu lastniku ni ustrezala. Ker si je želel večji dnevni prostor, torej povezano kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo, je bilo treba temeljito poseči v razporeditev prostorov. ‘’V napoto’’ je bilo kar nekaj predelnih sten, ki jih je bilo za uresničitev takšne želje potrebno odstraniti. Čeprav so bile stene predelne, smo to storili po posvetu s statikom (stare stavbe so lahko polne skrivnosti). Obstoječo kopalnico smo pomanjšali ravno toliko, da je ostalo dovolj prostora za wc in pralni stroj. Ostali sanitarni program smo preselili v spalni del stanovanja, ki pa ga je bilo potrebno zaradi tega malce prilagoditi.

Po reorganizaciji prostorov nas vhod v stanovanje pripelje neposredno v velik dnevni prostor, ki je nastal iz dveh, prej ločenih sob. V njem izstopa kuhinjski otok, ki je umeščen med kuhinjski niz in jedilnico ter je super zbirališče za večjo družbo. Gostitelj se lahko med kuhanjem posveča gostom, gostje pa lahko pri pripravi jedi pomagajo, saj je delovnega prostora na vseh straneh otoka več kot dovolj.

Kuhinja z večjim kuhinjskim otokom

Jedilna miza stoji tik pred panoramsko steno z izhodom na balkon. Zaradi velike steklene površine imamo občutek, da se jedilnica zlije z balkonom; še posebno takrat, ko je drsno okno povsem odprto. Okrog okrogle mize se zlahka zbere 5-6 ljudi; če jih je še več, se jo lahko tudi raztegne.

Balkon nudi prostor za manjšo družbo oz. je prijetna zajtrkovalnica, kadar zunanje temperature dopuščajo sedenje na svežem zraku (torej  v poštev pridejo vsi meseci brez črke r). Na mini polički na ograji pa je prav prikupen prostor za mali zeliščni vrtiček, ki z zelenjem naredi balkon še prijetnejši. V niši na balkonu je skrita priročna omara za shranjevanje opreme, ki ji ekstremni vremenski pogoji ne pridejo do živega.

PrejPotem

Prej in potem: pogled proti jedilnici z balkonom v ozadju.

V dnevnem prostoru nam v oči pade večji kavč L oblike v močnem modrem odtenku. Pozicioniran je nasproti zanimivega TV sestava, za katerega smo uporabili smrekov les. V isti les smo oblekli tudi večjo steno za kavčem in s tem ustvarili občutek domačnosti v prostoru. Sedežna garnitura je pred novimi prišleki v stanovanje in dogajanjem v kuhinji nekoliko skrita za krajšo pregrado iz letvic, skozi katero se še vedno da pokukati v dogajanje.

Tudi v drugi polovici stanovanja je prišlo do večjih sprememb. Iz hodnika in dveh sob smo morali pričarati tri prostore. Ker smo obstoječo kopalnico precej pomanjšali, je bilo treba del programa preseliti drugam. To smo dosegli tako, da smo v obstoječa prostora vrinili kopalnico s tušem in umivalnikom. Hodnik smo zožali in ga podaljšali do stene proti sosednjemu stanovanju. V končnem delu hodnika se nahaja polodprta omara za shranjevanje čevljev in ostale garderobe.

V eno od zmanjšanih sob smo umestili domačo pisarno z večjo pisalno mizo in predalnikom. Izkoristili smo res vsak razpoložljiv centimeter prostora; tako so poleg mize v prostoru še omarica, police in udoben, izstopajoč moder kavč.

Ob izteku hodnika nas vrata vodijo v spalnico. Večja zakonska postelja je umeščena med garderobne omare, v katerih sta ob postelji niši, ki nadomeščata nočni omarici. Steno za posteljo smo oblekli v les in tako sveže belemu prostoru dodali toplejše tone.

V celotnem stanovanju prevladujejo nevtralni barvni odtenki. Stene so odete v belo in sivo, prav tako je siva tudi keramika. Za toplino v ambientu smo belo-sivo barvno shemo kobinirali z lesom. Z barvo in materiali smo med prostori zarisali ločnico, tako se na primer na prehodu iz kuhinje v jedilnico talna obloga in barva sten spremenita, kar vizualno loči prostora.

Tudi pohištvo posnema barve sten in tal: bela, siva in les. V tej svetli idili izstopata intenzivno modra kavč v pisarni in sedežna garnitura v dnevni sobi, ki kar vabi na prijetno obranje branje in druženje.

PrejPotem

Več o projektu si lahko ogledate v galeriji.