Proizvajalci lesenih montažnih hiš rastejo kot gobe po dežju. Na vsakem vogalu se najde reklama za lesene hiše in ponudbe so v zadnjih letih preplavile trg. Največji delež trga pokrivajo večji domači proizvajalci montažnih hiš, vendar to ni ravno upravičeno – niti po ceni niti po kvaliteti. Poznamo pa hiše, kjer sta les in arhitektura v sožitju – hiše Ekoart. Dobro jih poznamo, da vemo, da cenijo vsak košček narave in znajo v njej uživati, zato imajo njihove lesene hiše dušo. Ker pogosto sodelujemo, so nas nekoč prosili, da bi z njimi naredili tipsko hišo, ki bi jo lahko ponudili na trgu. Ob misli na tipsko hišo se mi ponavadi naježi koža … Razlogov, zakaj sem proti tipskim hišam, je toliko, kolikor je ljudi na Zemlji. Tipske hišo naj bi bile pisane na kožo vsem, vendar v resnici niso nikomur. Že na začetku nam je bilo jasno, da to ne bo običajna tipska hiša. Ne more biti, ker to ni v naši naravi, ne v naravi Ekoart hiš, kot tudi ne v naravi nasploh. Vsak potrebuje svoj prostor, vsak je namreč edinstven.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Zavihali smo rokave in se za sejem Dom 2011 lotili dela … Prvi pomisleki so bili: “O, ne, naredili bomo tipsko hišo!” Ko smo zavestno utišali naš uporniški notranji glas, so se začeli kreativni procesi. Želeli smo narediti hišo, ki bo odražala slovensko tradicijo in krajino, vendar bo hkrati sodobna in trajnostna. Ob razmišljanju o tem nam je na misel seveda prišel kozolec. Kozolec ima modularno zasnovo in to se nam je zdelo enkratno tudi za našo “tipsko” hišo. Modularnost nam omogoča, da prilagodimo hišo potrebam posameznika. Še naprej smo gledali kozolec in vedno bolj se nam je zdel sodoben, celo moderen. Horizontalne lesene letve, lahka lesena konstrukcija … Vse te elemente lahko pravzaprav uporabimo v novi, sodobni funkciji. Hiša je počasi dobivala podobo in vedno bolj nam je bila všeč.

Bili smo kar nekako veseli, da nam je uspelo zasnovati prilagodljivo “tipsko” hišo. No, če smo iskreni, to pač ni navadna tipska hiša. Pogrešali smo pa še nekaj igrivosti, ki bi hišo razgibala. Hkrati pa nismo želeli, da bi bili zunanji prostori, kot so terasa in npr. nadstrešek za avto, naknadne pritikline, ki bodo skazile oblikovno dodelano hišo. In včasih je potrebno tako malo, da se reši več problemov. Tudi tokrat – z eno potezo smo rešili več problemov naenkrat: hišo smo zamaknili po vzdolžni osi in nastal je prostor za nadstrešek in teraso. Skoraj smo že prispeli na cilj. Vse skupaj je bilo potrebno le še oviti v primerno preobleko in dodati pečat lesenih hiš. Skupaj z Ekoartom smo zasnovali vidno leseno konstrukcijo in lamele, ki služijo kot streha nad teraso ali vhodom in senčilo za vroče poletne dni. Premislili smo detajle in hišo optimizirali tako, da cenovno ne odstopa od običajnih tipskih hiš.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Skupaj smo ustvarili novo hišo, ki ima dušo slovenske staroste in se tako poklanja naši bogati tradiciji. Ta tipska hiša ni le kup (ne najbolj funkcionalno postavljenih) prostorov pod dvokapno streho in z ometano fasado, kakršna je sicer večina tipskih hiš. Hiša ima poleg funkcionalnosti tudi zgodbo. Priznamo pa, da ta zgodba še ni končana. Hiša namreč potrebuje ljudi, da z njimi zaživi. In, kot se sedaj že “zlajnano” sliši, narejena bo po meri ljudi. Ljudi, ki so blizu vsemu temu, kar smo napisali: naravi, tradiciji, sodobnosti itd. Hiša bo narejena za vas, ki ste to prebrali do konca in se vas je zgodba dotaknila. Na takšno hišo smo in bomo ponosni, ker bo narejena po vaši meri. Najraje bi z vami kar nazdravili na njeni terasi …

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Hiša ni ostala neopažena in tako je bil projekt na sejmu Dom 2011 po izboru revije Delo in dom uvrščen med najboljše 3 inovativne izdelke in je bil tudi objavljen v prilogi Delo in dom (16. 3. 2011).