Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Parcele so kot ljudje – edinstvene. Za nas so poleg lastnikov najpomembnejše. Lahko nas omejujejo zaradi konfiguracije terena, lahko nas omejujejo sosedje, lahko pa se z njih razgledamo naokoli in uživamo v pokrajini. Ena takšnih je tudi parcela pod Katarino, ki ima skoraj vse, kar smo prej našteli. Parcela je velika in leži tik ob potoku. Na eni strani meji na majhen domač sadovnjak, na drugi strani pa jo omejuje gozdnat hrib. In kar je ljubo tudi lastnikom, s parcele se vidi na Sv. Jakoba in ostale okoliške hribe.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Okoliški hribi, ki jih sicer radi opazujemo, pa so lahko tudi manj prijazna realnost parcele. Z njih namreč ob nalivih pritečejo hudourniki v bližnji potok in če so padavine res obilne, lahko potok hitro ogrozi hiše in njihove stanovalce. Dom mora biti varen pred poplavami, smo se strinjali z družino ob začetnem premlevanju, kaj želijo in potrebujejo. Videnja različnih družinskih članov, kaj potrebujejo, pa so lahko velikokrat prav različna. Prvi želi veliko hišo, drugi manjšo itd. S tem se srečujemo vsak dan in iskanje kompromisov je del vsakega projekta. Najpomembnejši pri vseh projekt pa je dejansko proračun, saj ta na koncu določa velikost hiše. Že na začetku moramo vedeti, koliko smo pripravljeni ali zmožni investirati, da lahko skupaj temu prilagodimo projekt.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Naj so bile predstave o velikosti hiše še tako različne, smo se pa vsi strinjali, da mora biti hiša sodobna, udobna in mora izkoristiti danosti parcele. Hišo smo zaradi prijetnega, vendar tudi “grozečega” potoka na zahodu postavili tik ob vzhodno parcelno mejo in s tem dobili tudi velik zeleni vrt. Ker k hiši sodijo tudi zunanji prostori (parkirišče, terasa) in smo želeli čim manj parcele pozidati, smo zasnovali hišo iz dveh med seboj pravokotnih volumnov. Zgornji volumen ustvarja pokrite zunanje prostore, ki jih lahko uporabimo kot pokrito parkirišče ali teraso.

Velika travnata parcela omogoča krasno bivanje na prostem, zato smo dnevne prostore zasnovali v pritličju. Z veliki steklenimi površinami smo jih odprli na vrt na jugu s pogledom na Grmado in okolico. Nočni prostori (spalnica in otroške sobe) so nanizani v zgornjem volumnu in lovijo prijetno zahodno popoldansko sonce in pogled v naravo. Iz spalnice pa smo ujeli tudi pogled na Sv. Jakoba.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Dvojnost hiše smo navzven poudarili z uporabo različnih materialov na fasadi. Spodaj je odpornejša in cenovno sprejemljiva trapezna pločevina, zgoraj pa občutljivejši in svetli omet. Dinamiko hišo poudarja še diagonalna dvokapna streha, ki ustvarja iluzijo enokapne strehe ne glede na to, s katere strani hišo gledamo.

Kljub začetni zagnanosti se projekti včasih ne odvijajo tako hitro, kot bi si vsi želeli. Včasih projekt upočasnijo finance, včasih spremenjene želje, včasih pa kakšna druga višja sila ali pa skupek več razlogov. Mi upamo, da projekt kmalu oživi …

Podeli in razveseli