Načrtovanje projektov je že od nekdaj potekalo s pripravo dvodimenzionalnih načrtov. Tistim, ki smo izkušeni s takšnim načinom dela, je to dokaj naravno. Marsikdo, ki ni vajen branja načrtov pa ima velike težave s prostorsko predstavo. Pogosto smo si zato pomagali s fizičnimi maketami, ki so pomagale pri boljši prostorski predstavi, vendar zaradi manjših dimenzij ne dajo pravega občutka, sploh kar se tiče notranjih prostorov.

Z razvojem računalnikov smo dvodimenzionalnim risbam pričeli dodajati tretjo dimenzijo in predstava o končnem izgledu se je močno izboljšala. Največji preskok v predstavljanju doživljamo v zadnjem času s tehnologijo virtualne resničnosti, ki je končno postala dovolj zmogljiva, da jo lahko uporabljamo pri načrtovanju in predstavitvah naših projektov.

Fotografija vir: internet

Prednosti navidezne resničnosti

Pri našem delu in predstavitvah že nekaj časa uporabljamo tehnologijo navidezne oz. virtualne resničnosti (VR). Ta nam omogoča, da se v prostor popolnoma vživimo. Očala za navidezno resničnost uporabniku omogočajo, da se počuti, kot da je stopil v resnični prostor, po katerem se lahko sprehodi. Lahko se tudi skloni, da pogleda pod mizo, si predstavlja dimenzije med posameznimi elementi, lahko preveri, kako velika je npr. miza, kako prostorna je kopalnica, ali bo tuš dovolj velik itn. To so vprašanja, ki so večkrat begala stranke in nemalokrat so bili pomirjeni šele takrat, ko je bil prostor dejansko zgrajen.

Vizualizacija v nastajanju

Prednosti uporabe navidezne resničnosti pri predstavitvah

Predstavitve v virtualni resničnosti nam prav tako omogočajo, da uporabniku prikažemo izgled različnih materialov. Hitro lahko npr. spremenimo barvo stene ali parket na tleh zamenjamo s keramiko. Tako lahko interaktivno prilagajamo rešitve kar skupaj z naročnikom. 3D načrtovanje v virtualni resničnosti nam omogoča tudi simulacijo svetlobe. Zelo realno lahko simuliramo, kako bodo prostori osvetljeni s svetili ali kako bo naravna dnevna svetloba prodirala v prostore. To je še posebej pomembno pri izbiri senčil ter svetil. V virtualni resničnosti lahko prav tako preverimo, kakšni bodo pogledi iz prostorov in v njih – ali nam bo sosed videl naravnost v kopalnico in npr. kje bomo imeli pogled na gore, ki si ga tako želimo?

Levo: 3D model, Desno: vizualizacija

Načrtovanje s pomočjo navidezne resničnosti

Prednosti uporabe navidezne resničnosti niso le pri predstavitvah, temveč tudi pri načrtovanju. Zaradi boljše prostorske predstave lahko prostore bolj optimalno načrtujemo, hitreje opazimo morebitne težave ali zaplete, ki bi jih drugače opazili šele med samo gradnjo. To seveda zahteva, da celoten projekt že od začetka načrtujemo v treh dimenzijah, kar pa je pri naših – Celovito projektih tako ali tako že praksa. Tehnologija se ves čas izpopolnjuje in z njo razvijamo tudi naš proces dela. V načrtovanje dodajamo vedno več podrobnosti, ki nam v VR izkušnji pomagajo do čim bolj natančnega končnega rezultata. V spodnjem videu si lahko pogledate kako izgleda sprehod v navidezni resničnosti skozi enega od naših nastajajočih projektov.

Primer sprehoda skozi prenovljeno hišo s pomočjo virtualne resničnosti.

Vizualizacije v obliki slik (renderji) se pri načrtovanju uporabljajo že nekaj let in jo nudi večina arhitektov ali oblikovalcev. To, da se po prostoru lahko virtualno sprehodite, si ga ogledate iz vseh možnih strani in hkrati spreminjate osvetlitev, barvo materialov itd., pa vam omogoča le virtualna realnost. Vtis o prostoru, ki ga dobite ob virtualnem sprehodu je neizmerno boljši in bolj realen.

Naš nasvet torej je: Preden se odločite za arhitekta, se pozanimajte, ali vam nudijo 3D predstavitve v navidezni resničnosti. S tem se boste izognili kasnejšim neprijetnim spoznanjem “Jaz pa sem si to drugače predstavljal(a)”.