Na nas se je obrnil mladi par, ki je pričakoval svojega prvega otroka. Takšna prelomnica v življenju seveda potrebuje tudi razmislek o preureditvi domovanja. Kako ga prilagoditi prihajajočemu novemu članu, sploh če prostora ni na pretek? Kasneje mora z otrokovim odraščanjem stanovanje omogočati tudi spremembe, ki bodo odgovarjale različnim fazam odraščanja. Naše bivanjske potrebe s časom spreminjajo in tudi naš dom se mora temu prilagoditi. Zato je potrebno pri celovitih prenovah misliti tudi na prihodnost.

O PROJEKTU

Proračun: 58.000 EUR

Načrtovanje: 7 mesecev

Čas obnove: 6 mesecev

Mlada starša, lastnika stanovanja v 12. nadstropju stolpnice pod Golovcem, sta se znašla pred prostorskim problemom. Imela sta le eno spalnico, dnevna soba in kuhinja pa sta bili ločeni. Da bi lahko uredili otroško sobo, smo kuhinjo z jedilnico prestavili v dnevno sobo. Prestavitve vodovodnih instalacij v blokih nikdar niso lahka naloga. Kljub temu, da je bilo zelo na tesno, nam je z našimi odličnimi podizvajalci uspelo prestaviti inštalacije na novo lokacijo. Tako smo stanovanje popolnoma obnovili in ustvarili enoten dnevni prostor. Ker pa je dnevna soba sedaj postala obenem še jedilnica in kuhinja, bi bilo lahko nevarno, da bo prostor preveč natrpan…

Pred prenovoPo prenovi

Tloris pred in po prenovi

Mlada starša sta namreč glasbenika, zato potrebujeta dovolj prostora tudi za glasbila in vadbo. Obenem smo morali v prostor umestiti tudi pisalno mizo in tiskalnik. Ob tako dolgem seznamu funkcij za samo en prostor, smo se potrudili, da ne bi bil preveč napolnjen. Dnevni prostor mora biti najprej sproščen prostor za druženje. To je prostor, v katerem družina preživlja svoje skupne trenutke, prostor veselja in smeha. Zato smo ga opremili z mislijo na toplino in svežino obenem. Prostor, ki zna biti ležeren, a tudi igriv. Prostor, ki skrije vse, kar je v omarah, dokler tega ne potrebuješ. Celo tiskalnik je našel svoje mesto v predalu. Pokaže se samo takrat, ko ga potrebuješ.

Prenovljen dnevni prostor (Foto: celovito.si)

Z enakimi mislimi smo se lotili tudi ostalih prostorov. Kopalnica je bila (pre)majhna, kot je to običajno v blokovskih stanovanjih. Stolpnica je bila zgrajena v drugih časih, današnje potrebe pa so bistveno drugačne. Tako je tudi kopalnica doživela popolno preureditev. Kopalna kad je odšla na smetišče, zamenjal jo je ‘walk-in’ tuš brez kadi, pralni in sušilni stroj ter omara za čistila. Ker je prostora za tuš ostalo dokaj malo, smo rešitev našli v premičnem steklu ki, kadar je odprto, poveča tuš prostor in prepreči pršenje po kopalnici. Ko tuša ne uporabljamo pa vrata zapremo in zato ne zavzamejo skoraj nič prostora. Prostor je tako izkoriščen skoraj tako, kot v avtodomu.

Pred prenovoPo prenovi

Kopalnica pred in po prenovi (Foto: celovito.si)

Opisano stanovanje je lep primer, kako lahko s kreativnimi rešitvami in ne-pretiranimi stroški tudi na prvi pogled majhne prostore preuredimo v prijeten in funkcionalen dom. Zato pa je seveda potrebno dovolj premisleka in natančno načrtovanje, kajti, kot pravi pregovor ‘hudič se skriva v podrobnostih’. Izredno pomembna je seveda tudi sama izvedba. Obrtniki morajo biti natančni, se držati rokov in vsi vpleteni v obnovo morajo dobro sodelovati med seboj. Vezni člen je arhitekt, ki išče način, da vse želje in potrebe lastnikov splete v uspešno zgodbo in jim s tem uresniči njihove želje.

Za konec pa še nekaj besed naročnikov katerim se najlepše zahvaljujemo za zaupanje!

Zelo smo zadovoljni v prenovljenem stanovanju. Predvsem s končnim izgledom, ki je celovit in občutkom, da imamo več prostora kot prej. Stanovanje je tudi bolj svetlo in prijazno kot prej. Res super so vrata in okna. Parket daje občutek domačnosti in topline in sva zadovoljna z izbiro.

Odlično opravljeno delo. Hvala izvrstni ekipi Celovito, predvsem Petru in Ajdi za vse ideje in vodenje projekta. In za to, da lahko uživamo v našem novem, čudovitem stanovanju.

Galerija projekta