Izreka “kovačeva kobila je vedno bosa” pri nas ne boste zasledili. Kot dokaz za to vam tokrat predstavljamo navdihujoč projekt prenove stanovanja, ki sta se ga lotila naša arhitekta Ajda in Jure. V nadaljevanju si preberite njuno zgodbo kako sta s svojimi idejami in izkušnjami ter našimi podizvajalci ustvarila prekrasen dom za svojo družino.

Prenova ali gradnja doma je lahko ena izmed najbolj zahtevnih in napornih nalog v življenju. Vendar pa je to lahko tudi eden najbolj izpolnjujočih projektov, saj nam omogoči, da svoj dom prilagodimo svojemu stilu ter izboljšamo funkcionalnost in estetiko prostorov.

O PROJEKTU

Proračun: 100.000 EUR

Načrtovanje: 3 mesece

Čas prenove: 4 mesece

Iskanje novega stanovanja je zalogaj za vsakogar, tudi za nas – arhitekte. Ajda in Jure sta z otroci prerasla svoje staro dvosobno stanovanje, zato sta iskala novo. Želela sta, da bi bilo dovolj veliko, a ne preveliko ter da bi imelo svoj lasten vrt – nekaj, kar sta pri starem stanovanju močno pogrešala. Dalj časa sta iskala primerno nepremičnino in zaradi previsokih cen že skoraj obupala. Nato sta nekega mrzlega, januarskega jutra zasledila oglas za prodajo štirisobnih stanovanj z vrtom v bližini Medvod. Nemudoma sta se odločila za ogled …

Zasnova objektov

Stanovanja se nahajajo treh tristanovanjskih objektih, ki so v osnovi sicer dobro zasnovani, a so bili zaradi pomanjkljivega vzdrževanja prazni več kot deset let. Ko sta stanovanje kupila, sta se zavedala, da bosta morali vanj vložiti kar nekaj sredstev, da ga bosta lahko uredila po svojih željah. Prav tako so bile nujne tudi nekatere obnove skupnih delov objekta. Ker je bila oglaševana cena stanovanj dokaj realna glede na njihovo stanje, sta se določila za nakup.

Prenove skupnega dela objekta

Skupaj z lastniki sosednjih dveh stanovanj so se odločili, da obnovijo skupno stopnišče in sanirajo še nekatere druge napake na objektu. Prav tako so izvedli nov zaključni sloj na fasadi, saj je le-ta potreboval obnovo. “Skupna obnova je bila sicer naporna, a smo bili veseli, da smo si s sosedi lahko pomagali in izboljšali kakovost bivanja za vse”, sta povedala.

Tloris prejTloris potem

Tloris stanovanja prej in potem.

Prenova stanovanja je bila ekspresna, saj je bila izvedena v le slabih štirih mesecih. To je bilo izvedljivo zato, ker sta že vnaprej točno vedela, kako si morajo dela slediti, katero odločitev bo potrebno sprejeti v določenem trenutku in kdaj je bo potrebno oddati naročila, da bodo dela potekala čim bolj tekoče. Takšen način prenove je bil mogoč predvsem zaradi dolgoletnih izkušenj, saj se s podobnimi prenovami ukvarjata praktično vsak dan.

O prenovi stanovanja sta Ajda in Jure razmišljala že med nakupom, zato sta takoj po nakupu začela načrtovati, kako bi lahko prostore čim bolje preuredila po svojih željah. Prvotna želja je sicer bila ohraniti čim več, vendar sta se kmalu odločila, da bo bolje, da izvedeta celovito obnovo stanovanja. To je pomenilo tudi zamenjavo starih PVC oken, katerim so slepi okvirji že popolnoma strohneli, menjave radiatorjev s talnim gretjem, kar je za seboj potegnilo zamenjavo betonskih estrihov, vodovodnih in električnih instalacij.

Pogled z vhoda
Iz vhoda pogled seže vse do jedilnice.

“Pri tlorisu nam je bilo pomembno, da deluje odprto, prehodno. V predsobi smo odstranili vrata, saj vetrolov v stanovanju zaradi zaprtja skupnega stopnišča ni bil več potreben. S tem smo pridobili dovolj prostora za neprekinjen sestav iz polic, zaprte omare, površino za sedenje in dovolj prostora za obešanje jaken. Da smo še malo povečali predprostor, smo prestavili vrata v kopalnico.”, sta povedala.

Kuhinja z jedilnico
Kuhinja z jedilnico.

Hodnik nas mimo kopalnice in utilitija vabi v dnevne prostore. Največja sprememba v tlorisu se je zgodila z zamenjavo dnevnega prostora in kuhinje. Kuhinja z jedilnico je zdaj na mestu, kjer je bila predvidena dnevna soba, kar je prineslo veliko prednosti. Prostor je zdaj bolj funkcionalen. Kuhinja, ki predstavlja srce doma, je zdaj prostornejša ter deluje toplo in prijetno. Na kuhinjskih elementih prevladuje les v naravnem odtenku, bele zgornje fronte pa naravnim tonom dodajajo kontrast. Tla iz cementnega microtoppinga dopolnjujejo sodoben videz in prefinjenost.

Jedilnico krasi velika miza z zaobljenimi robovi, ki omogočajo bolj tekoče prehajanje po prostoru. Noge mize in stolov so tanke – kovinske, da elementi delujejo lahkotnejši in v globino prostora prepuščajo več svetlobe.

Jedilnica in dnevna soba
Pogled iz jedilnice proti dnevni sobi.

Dnevno sobo in jedilnico razmejujeta različni talni oblogi. V dnevni sobi kraljuje hrastov parket, kar daje prostoru občutek naravne topline in prijetnosti. V jedilnici je položen odpornejši in za čiščenje manj občutljiv microtopping.

Drug pomemben element ločitve prostora v dnevni sobi je stena, ki omogoča intimnejše preživljanje prostega časa na kavču ob branju knjige ali ogledu najljubše serije na televiziji. Temnejši odtenki in prostorsko ozvočanje TV kotička ustvarijo prijeten kino ambient.

Družabnejšim dogodkom je namenjen del dnevne sobe pri oknu, kjer se nahaja tudi glasbeni kotiček.

Denvna soba - kino
Skrit dnevni kotiček.

Pri preureditvi prostorov sta poskrbela za optimalno izrabo prostora tudi pri prehodu iz dnevnega v spalni del. Prestavila sta predelno steno med hodnikom in dnevno sobo, kar je omogočilo maksimalno izrabo prostora. Vzdolž hodnika je vgrajen niz omar, ki nudi dragocene dodatne shranjevalne površine in udoben kotiček za občasno delo od doma.

Delovni kotiček na hodniku
Pisalna miza je dovolj globoko, da je za njo še vedno dovolj prostora za gibanje.

V spalnici sta s subtilnimi toni ustvarila umirjen prostor za počitek. Med barvami prevladujejo različni odtenki od bele do črne, ki prispevajo k monokromatski kombinaciji prostora. Leseni elementi, kot so parket in omare, dodajajo toplino in uravnotežijo barvno shemo.

Spalnica
V spalnici prevladujejo odtenki od bele do črne.

Otroški sobi sta sicer majhni, a ravno dovolj veliki, da vključujeta vse, kar šoloobvezni otroci potrebujejo. Obe sobi imata dovolj veliko posteljo, garderobno omaro ter mizo za učenje. Našel se je tudi prostor za viseči stol oziroma sedalno vrečo za sprostitev.

Otroška soba
V obeh otroških sobah prevladujejo nežnejši odtenki.

Tudi kopalniški prostori so doživeli popolno prenovo. Kopalnico sta sicer malenkost zmanjšala (na račun povečanja hodnika), zato pa v kopalnici prevladuje veliko ogledalo, ki prostor optično poveča. Elementi so dvignjeni od tal, da ne pridejo v stik z vlago, hkrati pa je s tem poenostavljeno tudi čiščenje. Izstopa še ozek, globok in do stropa segajoč predalnik, umeščen v nišo desno od tuš kabine.

Kopalnica nudi veliko prostora za shranjevanje toaletnih pripomočkov.

Poleg kopalnice se nahaja še utiliti z wc-jem. Prostor je namenjen domačim opravilom, kot so čiščenje, pranje in sušenje perila, v njem se nahaja tudi plinska peč. Čeprav gre za servisni prostor, niso želeli, da bi to občutili ob vsaki uporabi ali ko gostje koristijo sanitarije. Kljub temu, da gre za servisni prostor, sta torej poskrbela, da se prostor stilsko ujema s celotnim stanovanjem.

Spodaj si lahko ogledate še več slik transformacije prostorov pred in po prenovi:

Prej in potem – kuhinja.

Prej in potem – kuhinja z jedilnico.

Prej in potem – otroška soba.

Prej in potem – dnevna soba pogled proti oknu.

Prej in potem – levo: kopalnica, desno: utiliti.

Prej in potem – kopalnica.

Naše novo stanovanje sva uspela  urediti po svojih željah in zamislih. Vesela sva, da smo se odločili za tako obširno in celovito prenovo. Izziv je bil vreden vsakega truda, saj smo dobili novo domovanje, ki nam predstavlja oazo miru in udobja. V njem se odlično počutimo tako domači kot tudi prijatelji, ki nas obiščejo.

Ajda in Jure

Stanovanje je bilo predstavljeno v reviji Delo in dom. Vabljeni k branju!

Galerija