Tako kot v glasbi, kjer osnovni toni rišejo osnovno melodijo, posamezni poudarki pa govorijo zgodbo, je tako tudi v zasnovi in oblikovanju stanovanja. Slaba osnovna melodija poslušalcu ni nič kaj prijetna na uho, enako je z zasnovo stanovanja. Slaba zasnova, uporabniku ne nudi udobja pri bivanju, če je dobra pa s posameznimi smiselnimi poudarki riše način življenja.

Tokrat smo prenovili dvosobno stanovanje, ki svojo zasnovo in barvno shemo pripoveduje zgodbo načina življenja v novo urejenih prostorih.

Barve izkazujejo značaj osebe, ki v takšnem stanovanju živi. Obiskovalcu pa pripovedujejo zgodbo življenja, ki se v njem odvija.

O PROJEKTU

Proračun: 50.000 EUR

Načrtovanje: 3 mesece

Čas prenove: 3 mesece

Dvosobno stanovanje je v primarni zasnovi obsegalo večji hodnik, kopalnico, ter spalni in dnevni prostor s kuhinjo, ki je v primerjavi s površino hodnika sorazmerno majhen. Sama zasnova stanovanja je bila nefunkcionalna, materiali pa ceneni. Dobra lastnost stanovanja pa je vsekakor njegova orientacija le-ta uporabniku ponuja izjemno lep poglede na julijce.

Nova zasnova poenoti dnevni prostor s kuhinjo, veliko okno pa prostor osvetli in ga odpre, poveča. Kuhinja je linija, ki teče ob steni in se konča ob hodniku, ki ga zaključujejo odprte police, ki obenem obiskovalca povabijo v dnevni prostor.

 

Želja uporabnice je bila, da je stanovanje bolj praktično in barvito s poudarki zelene in vijolične barve.

Dnevni prostor. (Foto: celovito.si)

Zaradi majhne površine stanovanja, smo zagotovili veliko prostora za odlaganje in shranjevanje. Omare niso razpršene po stanovanju, marveč predstavlja linijo, ki se prične v hodniku, in se nadaljuje v tudi spalnici, ta pa nudi dodaten prostor za odlaganje in shranjevanje. Element je viden že ob vstopu v stanovanje, kjer se nahaja odlagalna niša.

Hodnik z odlagalno nišo. (Foto: celovito.si)

Spalnica je ostala na prvotnem mestu, preko zasnove omar pa se dodatno povezuje s hodnikom, ki tvori predprostor in izhod v ostale prostore stanovanja.

Spalnica s pogledom v hodnik. (Foto: celovito.si

Največjo spremembo je doživela kopalnica, ki smo jo popolnoma prenovili. Skrita težava kopalnice, poleg ne funkcionalne zasnove, je bila tudi vlaga ujeta v konstrukcijo, kot posledica prehitrega zaključevanja del. Le-to smo sanirali s prestavitvijo elementov pa pridobili pomožni prostor, ki lahko služi za utility.

Kopalnica prej in po tem. (Foto: celovito.si)

 

Osnovna barvna shema zajema naravne tone, z željenimi barvami, ki prostor poživijo. Posamezni kosi opreme pa so prav tako prostorski poudarki, smiselno umeščeni v prostore.

Materiali kot so opeka in les prostoru dodajo toplino, pojavljajo pa se kot stenske in talne obloge, ter pohištvo.

Kuhinjski prostor. (Foto: celovito.si)

Nefunkcionalno zasnova stanovanja, ki slabo izkorišča lastno površino, ni mogoče reševati zgolj z novo postavitvijo pohištva, temveč z novo zasnovo stanovanja, ki v polnosti ustreza uporabniku. Takrat je površina najbolj izkoriščena, stanovanje pa služi svojemu namenu.

V spodnji galeriji lahko pogledate kako smo poleg celostne zasnove, prilagodili tudi pohištvo in posamezne elemente.