Urejeni dnevni sobi brez navlake sta prav tako udobni in prijetni. (Vir: Pinterest)

Z Juretom sva prišla na ogled stanovanja, ki bi ga bilo potrebno prenoviti. Gospa v srednjih letih, ki naju je sprejela, je v stanovanju živela skupaj z možem in hčerko. In s stvarmi. S stvarmi, ki so se kopičile v vsakem prostoru. V predsobi so bili stolpiči škatel za čevlje do višine vrat, na omarici za odlaganje je bilo odloženih toliko stvari, da so nove odlagali v plasteh na stare. Pogled v hčerino sobo ni odkril nič drugačnega. V sobi so bili kupi perila, kjer je le bilo možno. V garderobnih omarah je namreč zmanjkalo prostora, ker so bile v njih obleke, ki jih je hči že prerasla. Ker je bila postelja v sobi založena, je hči pač spala v dnevni sobi na kavču. Dnevna soba, lahko si predstavljate, ni bila dosti boljša. Tudi tu je bilo ogromno stvari – zmešano vse od mačje hrane, fasciklov, knjig in še česa. Gospa je bila obupana. Na najinem obisku je ugotovila, da jim primanjkuje prostora za shranjevanje. Ko je odrinila kup stvari na jedilni mizi za pol metra na stran, da smo lahko sedli, je v zadregi dejala, da se sploh ne loti pospravljanja, ker jo vse te stvari tako živcirajo. Ker nima dovolj prostora, da bi vse pospravila na svoje mesto, tudi nima volje pospravljati. Čutiti je bilo njeno stisko. Breme stvari, ki so se nakopičile, jo je dušilo, bila je brez volje in je potrebovala pomoč. Menila je, da jo bodo nove omare rešile. Pa bi jo res?

“Če potrebujete spremembo, začnite pri sebi doma. Ko boste uredili svoj dom, boste razbremenili tudi sebe.”

To me spominja na zgodbo Joshue Fieldsa Millburna, ki sem jo spremljala pred kratkim. Mladenič je ob pakiranju maminih stvari po njeni smrti med vso navlako pod posteljo našel štiri zalepljene (nikoli odprte) škatle s svojimi zvezki od 1. do 4. razreda. Mama jih je hranila za spomin. S tem se je oklepala spomina na preteklost, spomina na sina. Joshua je spoznal simboliko čustvene navezave na stvari, ki vodi v kopičenje materialnih stvari, nepotrebno potrošništvo, dolgove in nenazadnje osebno razočaranje, ko pehanje za nečim materialnim ne prinese sreče in zadovoljstva na dolgi rok. Ker je sam živel takšno življenje in je potreboval spremembo, se je poglobil v raziskovanje, kako živeti z manj. Odkril je somišljenike, svoj pogled predstavil svojemu dobremu prijatelju in skupaj sta začela snovati blog o minimalizmu.

Levo minimalista Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus (Vir: huckmagazine.com) in desno Marie Kondo (Vir: tidyingup.com)

“Tako mislečih avtorjev je danes kar nekaj in čeprav se njihovi načini imenujejo gibanje, trend, blogarska skupnost in še kako drugače, imajo vsi nekaj skupnega. Sporočajo nam, da nam obilica stvari, ki nas obkroža, onemogoča, da bi prepoznali naše globlje poslanstvo, želje in veselje.”

Podobno sporočilo po svetu širi tudi Japonka Marie Kondo. Marie je strokovnjakinja in svetovalka za pospravljanje ter organizacijo doma. Nekaj izhodišč iz njene knjige smo že predstavili na našem blogu. Glavno sporočilo njene metode (ki se je jo prijelo ime KonMari) pa je, da si dom uredimo tako, da nas obkrožajo le stvari, ki nas osrečujejo. Ostalo pa podarimo, prodamo ali zavržemo, če ni več uporabno. Marie nas tudi uči, da moramo biti hvaležni za vse stvari, tudi če nam ne služijo več. Lahko bi rekli, da je skromnost in hvaležnost lepa čednost.

Pregledna garderobna omara nam prihrani veliko časa pri razmišljanju, kaj obleči. (Vir: Pinterest)

Izpostavili smo le dva avtorja. Tako mislečih avtorjev je danes kar nekaj in čeprav se njihovi načini imenujejo gibanje, trend, blogarska skupnost in še kako drugače, imajo vsi nekaj skupnega. Sporočajo nam, da nam obilica stvari, ki nas obkroža, onemogoča, da bi prepoznali naše globlje poslanstvo, želje in veselje.

Velikokrat, ko ljudem pomagamo urejati dom, občutimo, kakšno čustveno breme imajo za njih določene stvari. Nekateri temu pravijo stara navada – železna srajca, drugi se poistovetijo s prispodobo o hrčkih, tretji najdejo še kakšno drugačno primerjavo. Vsem pa je skupno to, da jih dom, v katerem živijo, ne osrečuje. Čeprav pot do sreče ni vedno tako enoznačna in enostavna, vam lahko pomagamo, da vam bo dom nudil pravo okolje in boste v njem lahko odkrili svojo srečo. Prenova doma ali selitev v nov dom je tako simbolna kakor tudi realna priložnost, da odvržete bremena preteklosti, zadihate svež zrak in poiščete ali zaživite svoje sanje. Če potrebujete spremembo, začnite pri sebi doma. Ko boste uredili svoj dom, boste razbremenili tudi sebe. Ker okoli vas ne bo navlake in neželenih stvari, boste imeli več časa zase in za svoje ljubljenje. To vas bo zagotovo osrečilo!

Dobrodošlica po napornem dnevu – preprosti in urejeni predsobi (Vir: Pinterest)