Lepa parcela ali nočna mora? Ni konec sveta, če imate parcelo na neravnem, morda celo strmem terenu in povrhu še nepravilne oblike. Velikokrat se čudimo, ko po Slovenijo opažamo gradnjo hiš na poševnih parcelah. Pri večini se gradnja začne z ravnanjem parcele in betoniranjem opornega zidu za hišo. In končni izgled takšnega posega je, kot da bi z britvijo zarezal v kožo – brazgotina v okolju. Pa ni potrebno, da je tako. Vsaj ne vedno.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

S takšno ‘nepravilno’ parcelo je k nam prišla mlada, naraščajoča družina. Poznali so naš pristop in zagnanost, da se ne damo zlahka, ko so prostorski pogoji omejujoče konzervativni. Na takšni parceli bi namreč klasična hiša izgledala preveč masivna in bi povsem spremenila parcelo. Vsem nam pa je bila parcela všeč. Všeč nam je bilo, da se spušča s ceste. Všeč nam je bilo, da je na eni strani obdana z gozdom. Všeč nam je bilo da je intimna in mirna … Nismo je hoteli pokvariti z visokimi opornimi zidovi in velikim volumnom hiše, ki bi kar kričala na vse mimoidoče. Želeli smo hišo, ki se zlije s terenom in se ne baha, kako je velika. Ker hiša je res velika; stanovanjski prostori obsegajo kar 270 m2.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Že ob prvem ogledu parcele smo tam “videli” terasasto hišo, ki se spušča po terenu. Takšna zasnova je prav tako idealna za velike objekte, saj se s terasami v različnih etažah razbije sicer velik volumen hiše. Tako pa je polovica hiše vkopana ter očem skrita. Hkrati pa se s tem zmanjša tudi zunanji ovoj in takšna hiša je tudi energetsko varčnejša. Prostori so odpirajo proti gozdu na jugu in imajo popolno intimo.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Hiša je v izgradnji in družina komaj čaka, da bo lahko na terasi uživala v mirni in zeleni okolici. Kolikor jim miru ne bo kalil otroški direndaj … Slednjega bo vsekakor veliko. 🙂

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Želite pokukati noter … Vstopite tukaj!