Podstrešje je prostor v hiši, ki pogosto predstavlja neizkoriščen potencial. S pravilno načrtovano prenovo se lahko spremeni v funkcionalen in privlačen prostor. V članku vam bomo predstavili 8 ključnih korakov za prenovo mansarde, hkrati pa bomo omenili približne cene za vsak korak, da boste imeli približen vpogled v finančni vidik projekta.

1. Korak: pregled in priprava idejne rešitve

Pred začetkom prenove je ključno natančno pregledati in izmeriti podstrešje. Izmerite svetlo višino ostrešja in preračunajte, koliko se bo zmanjšala, ko boste streho izolirali s toplotno izolacijo, ki vzame kar nekaj višine (cca. 30 cm). Izolacija se lahko doda tudi nad špirovci, vendar je v tem primeru potrebno obnoviti tudi kritino. Preverite stanje morebitne obstoječe izolacije, električnih inštalacij ter morebitne poškodbe na ostrešju (trohnenje lesa). Predvsem bodite pozorni na stanje obstoječe strešne kritine (zamakanje). Za strokovno oceno mansarde se posvetujte s kvalificiranim gradbenim inženirjem ali arhitektom.

Na podlagi pregleda je mogoče pripraviti idejno rešitev razporeditve prostorov, ki vam jo nariše arhitekt Prav tako je pomembno, da pred investicijo preverite, ali podstrešje že ima dovoljenje za uporabo ali pa je le-tega potrebno še pridobiti – zaprositi za spremembo namembnosti prostora.

Cena za strokovni pregled mansarde in izdelavo idejno rešitve se giblje od 500 eur naprej, odvisno od velikosti mansarde in zahtevnosti obdelave.

 

Fotografija vir Celovito

2. Korak: prenova strehe

Mansarda je tesno povezana s streho, zato je pomembno, da preverite stanje strešne konstrukcije in prenovo prilagodite potrebam mansarde. Če je streha dotrajana ali potrebna popravila, razmislite tudi o zamenjavi strešne kritine. Nič ni huje, kot streha, ki zamaka, in na dolgi rok si boste zaradi tega nakopali ogromno težav in stroškov. Cena za prenovo strehe je približno med 50 in 200 eur/m2. Cena je odvisna od tipa strešne kritine in z njo povezanih detajlov (žlebovi, odkapi, zaključki …).

3. Korak: vgradnja oken in strešnih oken

Tudi mansarda potrebuje dobro osvetlitev. Strešna okena bodo najučinkoviteje zagotovila dovolj naravne svetlobe in omogočilo zračenje prostora. Okna naj bodo čim bolj energetsko učinkovita, da bo skozi njih uhajalo čim manj toplote v zimskih mesecih. Na strešna okna, predvsem tista obrnjena proti jugu in zahodu je smiselno dodati zunanja senčila, da se bodo prostori čim manj pregrevali v poletnih mesecih. Cena za vgradnjo oken in strešnih oken se lahko giblje med 600 in 1500 evri na okno in je najbolj odvisna od izbranega materiala okna, proizvajalca in dodatne opreme (senčila, komarniki …). Namesto strešnih oken se lahko na strehi lahko izvedejo tudi frčade. Te so smiselne tam, kjer bi bila višina stropa sicer prenizka. Po novem gradbenem zakonu GZ-1 se lahko v sklopu t. i. “Manjše rekonstrukcije” brez pridobitve gradbenega dovoljenja izvedejo frčade nad obstoječim tlorisom. Prav tako je dopustno dvigniti obodni zid pod poševno streho za največ 30 cm. Vseeno pa je potrebno pred takšnimi posegi preveriti, ali so posegi v skladu z veljavnimi prostorskimi akti in za poseg pridobiti pisno mnenje pooblaščenega strokovnjaka s področja gradbeništva.

Fotografija vir Celovito

4. Korak: ureditev inštalacij

Posodobitev inštalacij je zaradi nove organizacije in potreb prostora pogosto nujna. Vkolikor je to izvedljivo, je dobro predvideti ločen električni razdelilnik (elektro omarico) za mansardo. Razmisliti je potrebno o razporeditvi novih električnih vtičnic, svetil in stikal, prilagajanju zmogljivosti električnega sistema in morebitnih napeljavah za multimedijske sisteme. Cena za posodobitev električnih inštalacij se lahko giblje med med 40-80 eur/m2, odvisno od obsega dela.

Prav tako so pomembne strojne inštalacije za vodovod, kanalizacijo, ogrevanje, hlajenje in prezračevalni sistem, če se odločite zanj. Postavitev stranišč pogosto omejujejo obstoječi vertikalnimi kanalizacijskimi vodi, zato je dobro vnaprej premisliti, kakšna bo tlorisna razporeditev prostorov.

5. Korak: postavitev predelnih sten in razporeditev prostora

Postavitev predelnih sten v mansardi vam omogoča ustvarjanje več funkcionalnih prostorov, kot so npr. spalnica, kopalnica, dnevna soba ali pisarna. Tako lahko prostor prilagodite svojim potrebam in željam. Če podstrešje spreminjate v bivalno mansardo, ki še ni povezana z ostalim delom hiše s stopnicami, je treba dobro premisliti, kje je najbolj primeren prostor za stopnišče. Pogosto je to kar obstoječe stopnišče, včasih pa je treba poiskati drugačno rešitev. Pred posegi v obstoječe stropne konstrukcije se je obvezno treba posvetovati s statikom in pridobiti ustrezna dovoljenja. Stroški za postavitev predelnih sten se lahko gibljejo med 30 in 60 eur/m2, stroški za izdelavo stopnišča pa med 5.000–10.000 eur.

Fotografija vir internet

6. Korak: toplotna izolacija mansarde

Toplotna izolacija mansarde je ključnega pomena za ustvarjanje ugodnega bivalnega prostora. Ustrezen sloj izolacije bo zagotovil udobje in energetsko učinkovitost. Izolacija mansarde se lahko izvede s polaganjem izolacijskih plošč ali z vbrizgavanjem izolacijskega materiala. Stroški izolacije mansarde so približno 40 eur/m2. Prav tako je pomembno dobro izolirati mansardne dele ter stike med stenami in streho, kjer pogosto prihaja do toplotnih mostov.

7. Korak: zaključna dela

Nato so na vrsti zaključna dela, ki zajemajo slikopleskarska dela, polaganje talnih oblog, vgradnja vrat, finomontaža svetil ipd. Izbira prave talne obloge bo dodala estetski pridih vaši mansardi. Glede na želeni slog in funkcionalnost prostora lahko izbirate med parketom, laminatom, vinilom ali preprogami. Stroški prenove talnih oblog in zaključnih del se lahko gibljejo med 30 in 100 eur/m2, odvisno od vrste talne obloge – najdražji so naravni materiali, med njih spada masivni parket. Stroški prenove izvedbe zaključnih del pa se gibljejo med 100 in 300 evri na kvadratni meter.

8. Notranja oprema

Ko je arhitekturna prenova mansarde zaključena, se začne ključna faza – personalizirano opremljanje. Mansarde s svojo posebno geometrijo zahtevajo premišljeno izbiro opreme, ki je pogosto izdelana po meri. To omogoča optimalno izkoriščenost prostora in vzpostavitev harmoničnega ravnovesja med funkcionalnostjo in estetiko. Vsak detajl, od izbire materialov do postavitve pohištva, mora odražati skrbno načrtovanje in arhitekturno vizijo. Posebej je to pomembno pri oblikovanju kuhinje kot osrenjega elementa prostora. Za dodatno inspiracijo najdete nekaj idej na tej povezavi.

Pred začetkom prenove mansarde se je priporočljivo posvetovati s strokovnjaki in pridobiti več ponudb, da dosežete najboljše rezultate in optimizirate ceno prenove mansarde. Ne pozabite tudi na morebitne dodatne stroške, kot so dovoljenja za potrebna gradbena dela in finalno čiščenje pred vselitvijo. Pri oceni stroškov si lahko pomagate s spletnim portalom MojMojster kjer ocenjujejo celotno prenove med 360 in 960 eur/m2.

V kolikor vam vse skupaj deluje, kot (pre)velik zalogaj in bi želeli nekoga, ki bi prevzelo celotno prenovo podstrešja oz. mansarde pa nas kontaktirajte.

Deli in razveseli