Vir: auhaus-arch.com

Vir: auhaus-arch.com

Prebiram debate na slovenskih forumih o tem, ali se bolj splača graditi klasično – zidano hišo ali raje montažno. Vsak je seveda hvalil svojo; pa naj bo zidana ali montažna. Resnica, katera je boljša, pa je pravzaprav drugje. Namreč, tako zidana kot lesena hiša je lahko poceni ali draga, zelo kvalitetna in prav tako zelo slaba. Enako kot imamo dobre zdravnike in tiste manj dobre, dobre pravnike in malo slabše, dobre politike (hmm, teh je bolj malo) in slabe (ja, te vsi poznamo). 🙂

Torej razlika med zidano (lahko je zidana z opeko ali s porobetonom – ‘siporeksom’) in montažno gradnjo (tu mislim predvsem lesene hiše) ni v tem, katera je boljša, cenejša, bolj eko (no tu je lesena vsekakor v prednosti) … Tako zidano kot leseno je mogoče narediti zelo kvalitetno za sprejemljivo ceno. Pomembneje se je vprašati, kaj je pravzaprav za nas primerneje, kaj se nam bolj splača? Vprašati se moramo tudi, ali imamo dovolj časa in znanja, da bi gradili v ‘lastni režiji’?

Razlika med klasično ali montažno hišo ni v tem, katera je boljša, temveč katera je za nas primernejša.

Če je odgovor pritrdilen, potem lahko točko pripišemo zidani. Če se lotimo zidanja v lastni režiji, bomo nekaj vsekakor lahko privarčevali na račun lastnega dela, a potrebno se je zavedati, da takšna gradnja poteka mnogo dlje in, v kolikor nismo izučeni za takšna dela, lahko naredimo veliko napak, ki nas kasneje drago stanejo. Potem se lahko vprašamo, ali naša parcela sploh dovoljuje montažno gradnjo? Na strmih terenih ali pa tam, kjer je veliko izkopa, je bolje zgraditi zidano, saj zidana prenese večje pritiske zemljine. V kolikor pa je naša parcela dokaj ravna, pa je smiselno razmišljati o montažni gradnji.

Vir: dva-arhitekta.hr

Vir: dva-arhitekta.hr

Lahko tudi kombiniramo, npr. zidana klet in montažno pritličje. Naslednje vprašanje, ki si ga moramo zastaviti je, koliko časa imamo na voljo oziroma v kolikem času se želimo vseliti v novo hišo. Tu je čas, ki ga potrebujemo za vselitev v montažno hišo neprimerno krajši kot pri zidani, saj vsa dela potekajo mnogo hitreje in ni potrebno čakati na sušenje ipd. Še eno vprašanje, ki si ga marsikdo sicer ne zastavi, je pa vsekakor pomembno, je, kako pomembna nam je ‘zelena’ oz. ekološka, zdravju čim manj škodljiva gradnja? Tu so lesene montažne hiše vsekakor v prednosti, saj je les kot naraven vir precej manj obremenjujoč za okolje in vaše zdravje, kot pa sta npr. opeka in beton.

Torej, ko se boste torej spraševali, katera je boljša, se vprašajte, katera je boljša za vas in si odgovorite na zgornja vprašanja. Pred začetkom vsakega projekta jih zastavimo našim strankam in nismo se še zmotili.

Podeli in razveseli